Rysslands president Vladimir Putin vill ta kontroll över rapmusiken i landet. På den bilden till vänster syns den ryske rapparen Oxxxymiron (Miron Fyodorov) under en stödkonsert för rapparen Husky som nyligen dömdes till fängelse. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Putin vill ta kontroll över rysk rapmusik

Uppdaterad
Publicerad

Kreml bör ta kontroll över rysk rapmusik och ungdomskultur, snarare än att bekämpa den, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Uttalandet fälldes på lördagen under ett direktsänt möte med presidenten och hans kulturråd.

– Om det inte går att stoppa något måste man ta kontroll över det, sade Vladimir Putin, och tillade att han kommer att diskutera frågan vidare med landets kulturministerium.

Ämnet har på sistone diskuterats flitigt i Ryssland i ljuset av att arrangörer och lokalpolitiker satt stopp för flera rapkonserter runtom i landet, vilket förargat många, företrädesvis unga, människor.

Rysk rappare dömdes till fängelse – orsakade protester

I synnerhet gripandet av den ryske, stundtals regimkritiske, rapparen Husky (Dmitry Kuznetsov) har orsakat utbredd upprördhet bland fansen.

Efter att rapparens konsert i Krasnodar i södra Ryssland ställts in valde han att uppträda på ett biltak – ett tilltag som ledde till att han dömdes till tolv dagars fängelse för huliganism.

Domen rörde upp så pass mycket känslor att regeringen släppte rapparen på fri fot i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.