Kirill Serebrennikov i rätten. Foto: AFP/TT

Ryske stjärnregissören på plats i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Kirill Serebrennikov närvarade under onsdagen på rättegången där han står anklagad för bedrägeri.

Det handlar om att han ska ha lagt beslag på motsvarande 18 miljoner kronor i kulturstöd från den ryska staten. Han riskerar att dömas till tio års fängelse och har suttit i husarrest i ett års tid. Själv nekar han till alla anklagelser.

I domstolen säger han att han ”aldrig har stulit någonting”, uppger AFP.

Hans anhängare i kulturkretsar anser att anklagelserna är en del i president Vladimir Putins allt hårdare tag mot konstnärlig frihet i Ryssland.

Kirill Serebrennikov har kallats för den ryska teaterns ”enfant terrible” och blev 2012 konstnärlig ledare för den anrika men då nedgångna statliga Gogolteatern i Moskva. Under hans ledning blev teatern en samlingsplats för Moskvas intellektuella, liberala kretsar.

Men hans teaterexperiment, ofta med nakenhet och grovt språk, retade upp kulturkonservativa i landet. Hans kontroversiella balettuppsättning om den sovjetiske dansikonen Rudolf Nurejev testade till exempel Kremls tolerans för vad man kallar ”homosexuell propaganda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.