RnB-stjärnan R Kelly. Foto: Ashlee Rezin/TT

R Kelly döms för sexuella övergrepp i civilrättsligt fall

Uppdaterad
Publicerad

Artisten R Kelly döms för sexuella övergrepp mot minderårig. Han döms automatiskt eftersom han varken dykt upp i rätten eller svarat på kvinnans anklagelser.

Kvinnan som stämt R Kelly för att ha förgripit sig sexuellt på henne var 16 år gammal vid tidpunkten. R Kelly dömdes på tisdagen av en domare i Chicago, USA, till skadestånd rapporterar The Guardian.

Knappt en halv miljon kronor

Kvinnan har stämt R Kelly på 50 000 dollar, knappt en halv miljon kronor, men hur högt skadeståndet blir avgörs nästa månad.

– Vi bryr oss inte om stämningen. Stämningen betyder ingenting för oss, säger R Kellys pressperson Darrel Johnson till Chicago Sun-Times.

Kontroverserna kring r'n'b-stjärnan började redan 2002, då R Kelly åtalades för barnpornografibrott efter att han påstods ha spelat in en sexvideo med sig själv tillsammans med en 14-årig flicka. Men sångaren friades sex år senare.

Tio fall av sexuella övergrepp

Det större rättsfallet där R Kelly står anklagad för tio fall av sexuella övergrepp pågår fortfarande. R Kelly har nekat till anklagelserna. Om Kelly befinns skyldig kan han få ett mycket långt fängelsestraff – var och en av de tio åtalspunkterna kan ge upp till sju års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.