Thom Yorke och Johnny Greenwood uppträder med Radiohead på Coachella 2012. Foto: TT

Radioheadgitarristen Johnny Greenwood satsar på klassisk musik

Publicerad

Johnny Greenwood lanserar ett nytt skivbolag som fokuserar på ny klassisk musik, rapporterar NME.

– Jag har beslutat att dokumentera de musiker jag möter i den samtida klassiska världen, skriver han själv på bolagets hemsida.

Utöver musik med solister och mindre grupper kommer Greenwood också att ge ut sina egna kompositioner på bolaget Octatonic Records. De första musiksläppen sker digitalt den 24 september och Greenwood har själv komponerat delar av musiken som går under namnen Volume 1 och Volume 2.

– Jag hoppas att dessa inspelningar uppmuntrar fler människor att se klassisk musik live och att intressera sig för artisterna. Jag kommer att arbeta hårt för att producera inspelningar som uppmuntrar dig att se den här musiken som något viktigt och passionerat, skriver Johnny Greenwood själv på skivbolagets hemsida.

Utöver sitt arbete med Radiohead är Johnny Greenwood också känd för sitt arbete som kompositör av filmmusik, bland annat till Paul Thomas Andersons filmer, There will be blood och Phantom Thread.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.