Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Mogensen och Melina Tsapos berättar om varför de gillar filosofi och vad de har för vision med podcasten. Foto: ur Filosofiska podden

Radioprofilen startar egen podcast efter nedskärningar på Sveriges radio

Publicerad

Vid årsskiftet flyttade ”Filosofiska rummet” i P1 från Malmö till Stockholm, som en del i Sveriges Radios sparpaket, och den välbekanta radiorösten Lars Mogensen försvann ur tablån. Nu startar han i stället en ny podcast med filosofidoktoranden Melina Tsapos.

Den nya podcasten ”Filosofiska podden” kommer att diskutera alltifrån dödshjälp till medvetandefilosofi. Ambitionen är att, för en intresserad allmänhet, utveckla det filosofiska samtalet och erbjuda en fördjupning kring vår tids stora frågor.

– Vi vill utmana hur vi tänker, säger Melina Tsapos, doktorand i teoretisk filosofi vid Lunds universitet.

Filosofiska rummet flyttas

Radiojournalisten Lars Mogensen har arbetat med ”Filosofiska rummet” sedan 2003. 2021 blev han utsedd till hedersdoktor vid Lunds universitet tillsammans med producenten Thomas Lunderquist för sina allmänbildande insatser.

Programmet har haft en redaktion i Malmö och en i Stockholm, men från och med årsskiftet förläggs all produktion till Stockholm som en del i Sveriges radios nedskärningar.

– Det var såklart en besvikelse. Det har funnits en poäng i att göra programmet i både Stockholm och i Malmö med närheten till Lund och Köpenhamn. Men fine, Sveriges radio gör som de vill. Nu tycker jag att det är kul att göra något nytt, säger Lars Mogensen.

Vill erbjuda fördjupning

Hur skiljer sig er podcast från ”Filosofiska rummet”?

– Vi kan nog gå lite mer på djupet och ta ut svängarna lite mer. Samtidigt är det viktigt att många kan hänga med, säger Lars Mogensen.

– Vi tar också med oss det fina som ”Filosofiska rummet” har utvecklat, säger Melina Tsapos.

Hör mer om visionen med podcasten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.