• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Författaren och fotbollsfantasten Björn Ranelid uppskattar Christian Olssons referat. Foto: TT

Ranelid om Radiosportens fotbollspoesi: ”Tigrar av sniglar – det är briljant”

Publicerad

0-0, slutsignal och Sverige var klart för VM i Ryssland. Då slog det gnistor om Radiosportens kommentator Christian Olsson som pratade om sniglar, tigrar och grus som blev juveler.
– Det bara blir så, jag pratar lite lillgammalt om djur och blommor även privat, säger han till Kulturnyheterna.

Sverige ska spela VM i Ryssland.

Hej Moskva, hej ryska björnar och transsibiriska järnvägen!

Hej tung industri och vackra floder!

Hej hopp i full galopp mot det stora och mäktiga mästerskapet!

”Vi åker med Jannes gäng. Dom som gör tigrar av sniglar, juveler av grus.”

Verklighet av drömmar.

Hej hej hej hej hej VM!

Så lät det i Radiosporten vid slutsignalen efter att Sverige klarat 0-0 mot stjärnspäckade Italien. Kulturnyheterna når upphovsmannen, kommentatorn Christian Olsson, i en taxi i Milano dagen efter den verbala urladdningen.

– Jag ville förmedla att det var klart. Det är en stor sak för ett i sammanhanget relativt litet fotbollsland. Nu hade de slagit ut stormakten Italien och var klara för VM Ryssland, ett land som också är en stormakt på väldigt många sätt. Jag sa det som föll mig in, säger Christian Olsson.

Hade du skrivit referatet innan?

– Nej. Jag hade möjligen tänkt på vad Ryssland var för mig. Jag ville beskriva Sverige som ett lag där spelarna blir så mycket bättre när de spelar med varandra. Det blev tigrar av sniglar och juveler av grus. Det är en slags förvandling de är inne i.

”Hjälplöst förändrande”

En van Radiosporten-lyssnare känner ju till att du ofta och gärna pratar på det här sättet. Hur skulle du beskriva din stil?

– ”Hjälplöst förändrande.... ” Nej jag har ingen aning. Det bara blir så, jag pratar lite lillgammalt om djur och blommor även privat. Sen läser jag mycket, inte bara om fotboll.  Jag tycker om att försöka beskriva saker och då är det ett nöje att ha det här jobbet, säger Christian Olsson.

Hyllas av Ranelid

En som uppskattar Christian Olssons formuleringsförmåga är författaren och fotbollsfantasten Björn Ranelid.

– Jag har stått på scen ungefär 3.500 gånger och aldrig haft manuskript. Men det är ännu svårare att göra det Christian gör, han gör det samtidigt som han tittar, upplever och känner. Sen kommer orden. Det är briljant det han gör, säger Björn Ranelid.

Författaren tycker att formuleringarna om tigrar som blir sniglar och grus som blir till juveler utmärker sig särskilt.

– Det är så roligt gjort. Sand och guld har ju förekommit i Kristina från Duvemåla, men det förringar ingenting. Det är enkelt och vittnar om fantasi, kreativitet och påhittighet. Det är extra roligt att man gör det här inom sporten, det går emot kulturvärldens självutnämnda upphöjdhet som jag alltid försökt bekämpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM 2018

Mer i ämnet