Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rammsteins sångare anklagas för sexuella övergrepp Foto: Claudio Bresciani / TT

Rammsteins sångare anklagas för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Rammsteins frontman Till Lindemann anklagas för sexuella övergrepp av flera kvinnor. Inför bandets konsert i München på onsdagen har kritiken vuxit – Tysklands familjeminister Lisa Paus kräver nu åtgärder för att skydda kvinnor vid konserter och hundratals fans försöker sälja sina biljetter.

Det var i slutet av maj som en 24-årig kvinna från Irland berättade om sina upplevelser vid en konsert i Vilnius i Litauen under våren. Kvinnan ska ha träffat Lindemann på en fest i samband med konserten. Sångaren ska då ha blivit aggressiv när hon inte ville ha sex med honom. Kvinnan misstänker även att hon blivit drogad.

– Därefter har liknande vittnesmål från andra kvinnor spridits på sociala medier. Det har även gjorts en granskning av tyska medier som stärker uppgifterna om att bandet rekryterat kvinnliga fans till efterfester där de förväntats ha sex med sångaren, säger DN:s Tysklandskorrespondent Lovisa Herold.

Starka reaktioner

Tysklands familjeminister Lisa Paus efterlyser nu bättre skydd för fans vid konserter. Hon vill bland annat se skyddade områden för kvinnor och team som hanterar misstänkta sexuella övergrepp på plats.

– Det har varit starka reaktioner i Tyskland, det här ju ett av världens största tyska band. Det har lett till en mini-metoo där anklagelserna diskuteras på sociala medier, säger Lovisa Herold.

Under onsdagen inleder bandet en serie konserter på Olympiastadion i München. Konsertarrangören har meddelat att efterfester ställs in och att det inte blir någon så kallad ”rad noll”. VIP-systemet har inneburit att en utvald grupp fans har fått möjlighet att stå längst framme vid scenen och blivit inbjudna till efterfester.

– Fans har sålt sina biljetter till konserterna. En del hade kanske förväntat sig att man skulle ställa in dem, men arrangörerna har svarat med att det här än så länge är anklagelser. Inget har bekräftats och ingen är dömd, säger Lovisa Herold.

Nekar till anklagelserna

Bandet nekar till anklagelserna men skriver på Instagram att de ser allvarligt på saken. De uppmanar fans att varken döma kvinnorna som talat ut eller bandet på förhand.

Hör utrikeskorrespondenten Lovisa Herold berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.