Rapmusik handlar oftare om psykisk ohälsa: Speglar samhället

Publicerad

En ny amerikansk studie visar att hiphoplåtar om psykiska problem blivit dubbelt så vanliga de senaste två decennierna.

Svenska rapparen Nomad tror att utvecklingen speglar samhället i stort.

– Det har blivit vanligare att prata om psykisk ohälsa, säger han.

En färsk studie från University of North Carolina, USA, visar att allt fler rappar om frågor som rör psykisk hälsa, som depression, ångest och självmordstankar.

– De här artisterna betraktas som de coolaste personerna på jorden just nu, de kan ha enorm inverkan på unga, säger forskaren Alex Kresovich i ett pressmeddelande.

Alex Kresovich resonerar kring att artisterna kan påverka både hur unga förhåller sig till ämnet i stort och självbilden hos de som till exempel går igenom en depression.

Rapparen: Speglar samhällsutvecklingen

Svenska rapparen Nomad har gjort sig känd för att inte väja för svåra ämnen och känslor. Han tror att utvecklingen inom hiphop speglar samhället i stort: idag pratar många om hur de mår och det är mer accepterat. Men han ser också en specifik förändring inom hiphop-genren, som blivit mer mångfacetterad.

Hör Nomads resonemang i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.