Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lamin ”Lamix” Mbergan Foto: Matilda Hammar

Rapparen Lamix: ”ADHD står för Alla Driftiga Har Det”

Uppdaterad
Publicerad
Att prata öppet om sin ADHD och att till och med kalla den för en superkraft har blivit vanligare, inte minst bland konstnärer och artister. Men finns det egentligen någon koppling mellan ADHD och kreativitet? Ja, det tror psykiatrikern Anders Hansen, men även rapparen Lamix. I veckan släpper han sitt debutalbum som heter just ADHD.

Lamix, eller Lamin Mbergan som han egentligen heter, slog igenom med låten Hey Baby sommaren 2017. Sedan dess har han bland annat utnämnts till Framtidens artist på P3 Guld-galan och nu kommer hans debutalbum.

– ADHD är ju ADHD. Men det är också en förkortning för Alla Driftiga Har Det, som är titeln på albumet, säger Lamix.

”Kunde inte sitta still”

ADHD brukar beskrivas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat kan göra det svårare att koncentrera sig. Den har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar, men den kan ställa sig i vägen när det gäller att slutföra uppgifter som inte känns motiverande.

– Min ADHD funkade inte i skolan. Jag kunde inte sitta still, kunde inte jobba och tappade fokus så fort en kompis började prata med mig, för det var det jag ville göra: vara kreativ, ha kul, prata idéer, säger Lamix.

”Bara att doppa handen”

I rollen som artist har han däremot stor hjälp av sin diagnos.

– Idag känns det som en superkraft. För jag tror inte att jag hade varit den personen jag är idag om jag inte hade haft det. Det känns som att jag har en källa av ren energi. Om jag behöver energi så är det bara att doppa handen. Det känns bra.

I studion är han bra på att komma på idéer och hålla energin uppe. Men även när han är på turné kan Lamix ”doppa handen”.

– När jag är på scen märker folk att det är något extra med mig. För på scenen har jag inga gränser. Folk kommer för att se något otroligt och det får man oftast på mina shower säger Lamix.

– ADHD är bara en kraft. En ”super power”, skulle jag säga. Det har tagit mig hit.

Samband mellan ADHD och kreativitet

Lamix är långt ifrån ensam om att lyfta fram sin ADHD som en motor i sitt kreativa skapande. Rapparen Petter, konstnären och programledaren Kakan Hermansson, författaren Denise Rudberg och artisten Viktor Frisk är bara några som de senaste åren gjort samma sak.

– Det finns faktiskt ett samband mellan ADHD och kreativitet. Personer med ADHD är bättre på vad man kallar för divergent tänkande, det vill säga klassisk brain storming. Att komma upp med många olika lösningar på samma problem, säger psykiatrikern Anders Hansen som bland annat skrivit boken Fördel ADHD.

– Personer med ADHD är mer lättdistraherade än andra. De söker av sin omgivning och flyttar hela tiden sitt fokus. Men om de hittar något som är tillräckligt intressant, då kan de få fullständigt brännande fokus. Då distraheras de inte av saker runt omkring, säger han.

Salvador Dalí och Mozart

Anders Hansen tror inte att det är en slump att personer som Salvador Dalí, Mozart eller Edgar Allen Poe ofta beskrivs med drag som för tankarna till ADHD.

– De har förmodligen haft en enorm kreativ förmåga och möjlighet att se saker som andra inte ser. De blev inte begränsade av koncept eller exempel på samma sätt och de kan ha haft ett enormt starkt driv. Samtidigt är det förstås omöjligt att diagnostisera någon så långt i efterhand, säger han.

Viktigt att inte bagatellisera

Att kända personer lyfter fram fördelarna med diagnoser som ADHD eller bipolär sjukdom tycker Anders Hansen är positivt. De har länge förknippats med starka stigman och det är ett stort problem när de bara ses som något negativt. Samtidigt tror han det viktigt att inte hymla med att det också kan vara ett handikapp.

– Jag tror många människor med psykiatriska diagnoser har fantastiska kreativa förmågor som vi ofta missar. Därför är det bra att folk går ut och berättar om det här offentligt. Men det är också så att personer med ADHD kan ha ett helvete. Så det är viktigt att inte heller bagatellisera det, säger Anders Hansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer