Viktor om sin adhd-diagnos: ”Det är som om hjärnan kokar över”

Publicerad

Som nioåring fick artisten Viktor Frisk diagnosen ”livlig fantasi”. Först åtta år senare fick han veta att det egentligen var adhd. Nu har han förvandlat det som han tidigare såg som ett hinder till en superkraft och i april släpper han en bok om livet med adhd. 

Viktor Frisk, känd från Melodifestivalduon Samir och Viktor, fingrar på telefonen och kollar om han har fått några nya meddelande. En reporter har hört av sig och frågat om hans nya bok. Han bollar frågor och svar med sin manager som också är med, samtidigt som han pratar med SVT Nyheter och beställer en kaffe. I nästa sekund rättar han till frisyren och skjortkragen. Det är omöjligt att inte sugas in i det energifält som omger honom.

– Det är som att jag har så mycket energi att hjärnan kokar. Tänk dig ett kaffefilter som svämmar över, till slut blir det bara för mycket, säger han.

Många tankar

Blicken är intensiv och uppspelt. Hans ögon vandrar mellan managern och telefonen.

– Jag har så mycket tankar i huvudet hela tiden. Det bara snurrar. Jag har alltid ett block liggandes vid nattduksbordet om jag skulle vakna och behöver skriva ned en idé, säger han, när jag ber honom beskriva sin adhd.

”Du har en livlig fantasi”

Viktor Frisk växte upp i Eskilstuna. Som barn fick han alltid höra att han var strulig och jobbig. Han bråkade och sa saker som inte var snälla. Som nioåring fick han komma till BUP.

– Då sa de bara att jag var en kille med en livlig fantasi och att man inte skulle stämpla så små barn. Men jag tror att de hade besparat mig, min familj, mina lärare och mina klasskompisar mycket smärta om de hade kunnat ge mig en diagnos redan då.

– Du kan tänka dig den lille killens besvikelse som dag ut och dag in fick höra att han aldrig var tillräckligt snäll och att han alltid gjorde något fel. Jag fick aldrig någon uppmärksamhet när jag hade gjort något bra. Jag blir ledsen bara jag tänker på att det var så.

Utredningen blev vändningen

Till slut, när Viktor var 17 år, utreddes han för adhd. Det blev en vändning i livet. Helt plötsligt förstod han vad som orsakade hans beteende. Det gjorde också att han kunde börja använda sin energi till någonting positivt istället.

– Den här energin jag har är ju en superkraft. När jag turnerade med Samir i somras så gjorde vi 92 spelningar. Jag tror inte att man orkar det om man inte har den här extra energin som jag har.

Skriver bok om sin superkraft

Viktor Frisk lever ett kreativt liv med såväl musikkarriär som en egen Youtubekanal och som sociala medier-expert på ett pr-företag. Nu lägger han till ytterligare en färdighet på sitt cv. I april kommer hans första bok ut – en bok om att leva med adhd. Med boken ”Min superkraft”  hoppas Viktor kunna hjälpa andra som varit eller är i hans sits.

– Jag vill att människor som går igenom samma sak som jag gjorde när jag var yngre ska förstå att man är unik och att adhd är positivt. Det finns hjälp att få och livet är inte över för att det är jobbigt här och nu, det kommer att bli bättre.

Vilket är ditt bästa tips till dem som lever med adhd?

– Var den du är och inte låt inte någon annan trycka ned dig. Låt ingen säga du är för mycket eller du är för lite. Och lär dig att älska dig själv, vare sig du har en diagnos eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer