Lina Gustafsson har skrivit boken Rapport från en slakteri Foto: TT

Rapport från ett slakteri – erfarenheter från köttindustrin

Publicerad

Med nya boken Rapport från ett slakteri vill veterinären Lina Gustafsson berätta om egna erfarenheter från köttindustrin. Hur det mänskliga psyket påverkas av en miljö där gränsen mellan levande och död är tunn.

Som veterinär var Lina Gustafsson med när grisarna anlände och kontrollerade att djuren var friska och att de behandlades enligt lag. Efter slakten skulle hon inspektera de döda grisarna.

– En timme senare står man i slakthallen. Där blir de här grisarna varor, precis som vilka varor som helst, säger hon.

Under 85 dagar jobbade Lina Gustafssons på slakteriet, sedan klarade hon inte av att utföra jobbet mer. Boken bygger på dagboksanteckningarna från den tiden och handlar om allt från lukten av död som sitter kvar i kläderna när man går hem till kritik av hur vissa transportörer hanterar djuren.

”Tänkte på något helt annat”

När Lina Gustafsson började fanns viljan att hjälpa utsatta djur, förhindra onödigt våld och förbättra hygienen. Redan efter några veckor började glöden slockna.

– Jag gick över gårdsplanen på väg till mitt arbete som innebar att kontrollera och se 3000 grisar om dagen dödas, men jag tänkte på något helt annat. Det var en stor skillnad mot hur det kändes i början. 

”Ska gå fort”

Boken beskriver samspelet mellan personalen på slakteriet. Mycket vänskap, men också en uppgivenhet hos dem som varit där för länge. Ofta förekommer konflikter om hur lagar och reglar ska tolkas.

– Alla måste göra sina jobb utifrån de ramar som är satta och det är en industriell verksamhet som ska gå fort. Djuren ska drivas in, det ska inte bli några luckor i produktionen. En konsekvens blir att om grisarna stannar och inte vill gå för att de är halta eller har ont, så blir de slagna i högre utsträckning.

”Kräver avtrubbning”

Det är en ingående – och blodig – skildring av hur grisar slaktas. Lina Gustafsson är kritisk till de lagliga metoder som används, till exempel att djuren bedövas i koldioxidschakt. Något hon menar är oerhört ångestframkallande för dem.

– Jag vill att vi ska se hur mycket lidande vi åsamkar djur för att vi ska få kött. Ställa oss frågan om det är värt det priset, att vi har skapat ett system som jag tror varken gagnar oss eller djuren. Det kräver ett visst mått av avtrubbning för att hålla djur på det här sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.