Många bönder vill inte möta aktivister som är för olaga intrång, men Stefan Gård vill ha dialog. Se hur han och djurrättsaktivisten Samuel Rostøl möts i klippet. Foto: SVT

Här möts bonden och djurrättsaktivisten om olaga intrång hos djurägare

Uppdaterad
Publicerad

Den ena lever med risken för att främlingar ska ta sig in på gården. Den andra tycker att olaga intrång är en viktig metod för att visa djurens verklighet. Nu träffas kött- och mjölkbonden Stefan Gård och djurrättsaktivisten Samuel Rostøl.

Många lantbrukare vill av olika skäl inte prata med de djurrättsaktivister som tycker att det är befogat att olovligen ta sig in på gårdar för att filma djuren. 

Stefan Gård är lantbrukare med ungefär 400 kött- och mjölkkor på gården och ordförande i Sveriges Mjölkbönder. Han har valt att möta sin meningsmotståndare Samuel Rostøl. 

Mötet

– Djurrättsaktivister som Samuel som förordar olaga intrång, det är inte okej. Jag tycker att det är ett fegt beteende helt enkelt, säger Stefan Gård inför mötet.

Blev vegan för några år sedan

Samuel Rostøl åt kött fram tills för några år sedan, då han blev vegan. Förra året dömdes han till böter efter en aktion mot ett slakteri i Norge. Samuel Rostøl anser att det kan vara rätt att ta sig in på lantbrukares gårdar olagligt för att fota och filma djuren.  

–Djur som är rädda för att dö och lider, för mig är de viktigare än den obekvämhet det är att vara lite rädd för att någon kommer att filma djuren på ens gård, säger han inför mötet med Stefan Gård. 

LRF ser “markant ökning”

Lantbrukarnas riksförbund har under den gångna hösten och vintern sett en tydlig ökning av incidenter där djurrättsaktivister tagit sig in på privata gårdar för att filma, fota eller livesända. Men lantbrukarnas rädsla är mycket större än det faktiska antalet som drabbas, berättar Anders Drottja, ansvarig för krisberedskap på LRF. 

– Man ska ha respekt för det här, men samtidigt inte tro att varje bonde kommer att drabbas, säger han.

Anders Drottja uppskattar att LRF under hösten och vintern har haft kontakt med ungefär 5–10 lantbrukare som har varit med om att aktivister tagit sig in på deras gårdar. Men han tror också på ett stort mörkertal. 

– Det har varit uppe en hel del i lantbruksmedia, något som är bra men även gör att rädslan blir större än den skulle behöva vara, tror han.  

“Måste föra dialog”

Stefan Gård berättar att många kollegor har sagt åt honom att inte ta debatten med djurrättsaktivisten Samuel Rostøl. 

– Men jag tycker att det är fel väg att gå att vara tyst. Vi måste föra dialog, säger han i Mötet. 

Se en del av mötet i klippet ovan. Hela programmet finns att se på SVT Play.

Fakta: Brott mot lantbrukare

• Två procent av Sveriges lantbrukare upplever att de har drabbats av brottslighet kopplad till hat och hot, enligt en enkätundersökning från LRF som gjordes 2018. 

• När all typ av brottslighet räknades in – inte bara den som är kopplad till hat och hot – upplevde 40 procent av lantbrukarna att de var drabbade, enligt samma undersökning från 2018. 

• Professor Peter Lundqvist vid SLU framhåller att oron för att bli utsatt sprider sig långt utanför dessa två procent. Enligt honom leder oron bland annat till att lantbrukare väljer att dra in på aktiviteter som att ta emot människor på gården eller att berätta om sin verksamhet på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet

Mer i ämnet