Ny undersökning: Ingen förändring efter metoo – lika mycket sexuella trakasserier på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

De sexuella trakasserierna på svenska arbetsplatser har inte minskat sedan metoo-rörelsens genombrott. Både utsattheten och tystnadskulturen kvarstår, visar en rapport från Kantar Sifo.

– Vi vet mycket om sexuella trakasserier, men att ändra beteenden på arbetsplatserna verkar svårt, säger forskaren Angelica Simonsson.

Efter att metoo-rörelsen fått fäste i den svenska kulturvärlden och spridits vidare genom samhället gjordes en Sifo-undersökning om sexuella trakasserier bland yrkesverksamma svenskar.

Mätningen visade att totalt 14 procent har upplevt att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Nu visar en uppföljande undersökning genomförd i slutet av 2019 att det inte skett någon förändring sedan metoo-hösten 2017. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Angelica Simonsson, forskare på Nationella sekretariatet för genusforskning, har arbetat med en del av rapporten.

– Med tanke på de siffrorna finns det all anledning för alla parter på arbetsmarknaden att lägga in nya växlar. Mer av samma åtgärder som finns i dag verkar inte ha någon positiv effekt, säger hon.

Unga kvinnor mest utsatta

Totalt har 4000 personer intervjuats och störst är utsattheten bland kvinnor och unga, oftast på mansdominerade arbetsplatser.

17 procent av kvinnorna och 12 procent av männen uppger att de utsatts för sexuella trakasserier, vilket är samma resultat som i den förra mätningen. Bland dem är det bara hälften som informerar någon annan om att de blivit utsatta.

– Det är ett problem som inte försvinner om det inte kommer till kraftfullare tag, säger Angelica Simonsson.

Attitydsförändring

Samtidigt syns en attitydsförändring när det gäller vilka beteenden som bör klassas som sexuella trakasserier.

Fler kvinnor och män, i alla åldrar, anser att olika konkreta beteenden ska betraktas som sexuella trakasserier, till exempel att säga till någon att hen är sexig utan att vara säker på att det är uppskattat eller att skämta med sexuella inslag utan att vara säker på att det är uppskattat.

Ett vanligt sätt att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatsen är genom utbildning och policyarbete med nolltolerans, enligt Angelica Simonsson.

Men att enbart sprida information är ett är ett ineffektivt sätt att ändra beteenden på, visar den forskning som hon har sammanställt. Istället kan det behövas mer interaktiva åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.