Författaren Lars Ohlson. Foto: SVT

Rättegången mot plagiatanklagade Mordpodden inledd

Publicerad

Den hyllade true crime-podcasten Mordpodden polisanmäldes för plagiat på 80 punkter 2017 och i november 2019 väckte åklagare åtal. Kulturnyheterna var på plats i Stockholms tingsrätt när rättegången inleddes under fredagen.

– Jag anser inte att det är journalistik att skriva av och plagiera. Det är något helt annat och det kan inte få fortgå, säger författaren Lars Ohlson, som polisanmält podavsnittet, i samband med rättegången.

Den populära podcasten Mordpoddens avsnitt Tandläkarmordet polisanmäldes av författaren Lars Ohlson för upphovsrättsintrång 2017. Enligt Lars Ohlson har poddskaparna Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i stor omfattning plagierat hans bok Kakelugnsmordet från 2016.

I polisanmälan redovisar Lars Ohlson 80 punkter där podcastens programledare enligt honom redovisar uppgifter ur boken, läser stycken och meningar samt presenterar hans analyser som sina egna. Något som Kulturnyheterna tidigare rapporterat.

”Det är är inte journalistik”

I november 2019 väckte åklagare åtal mot Mordpodden och under fredagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt.

– Det här fallet är principiellt viktigt i ett nytt medielandskap med den här typen av poddar som gör anspråk på att göra journalistik. Jag anser inte att det här är journalistik att skriva av och plagiera. Det här är något helt annat och det här kan inte få fortgå, säger Lars Ohlson till Kulturnyheterna i samband med rättegången.

Poddskaparna Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin har inte velat ställa upp på intervju med Kulturnyheterna, det vill de inte heller i samband med rättegångsförhandlingarna. Deras juridiska ombud avböjer också att kommentera rättegångsförhandlingarna. 

Är noga med källhänvisningar

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin har tidigare uttryckt i mejl till Kulturnyheterna att de tycker att situationen är ”oerhört ledsam och den har påverkat oss personligen extremt mycket” och att de är noggranna med källhänvisningar: 

”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall så är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare.”, skrev de till Kulturnyheterna.

Ohlson: Det räcker inte

Men även om boken Kakelugnsmordet är angiven som en av flera källor i avsnittet (som togs ner i samband med kritiken) tycker Lars Ohlson inte att det räcker.

– Under berättelsens gång nämns inte Kakelugnsmordet som källa vid ett enda tillfälle, inte heller i någon introduktion. Efter 41 minuter säger de att ”Det här var allt vi hade att berätta om Tandläkarmordet”. När berättelsen är slut nämner de Kakelugnsmordet som en av tre informationskällor som de har haft tillgång till. Nej, det räcker inte, säger Lars Ohlson.

Dom väntas falla den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.