Under tisdagen inleds rättegången mot sambon till Norges före detta justitieminister i Olso tingshus. Foto: Jil Yngland/TT

Rättegången mot norska ex-ministerns sambo inleds

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot sambon till den före detta justitie- och invandringsministern Tor Mikkel Wara. Hon står åtalad för att ha fejkat hot och skadegörelse både mot sin egen familj och andra politiker, anklagelser hon själv nekar till. Hela den exceptionella historien började på en teater i Oslo.

I november 2018 satte Black Box-teatern i Oslo upp föreställningen Ways of seeing. Teatergruppen ville kartlägga rasismen i Norge, och visade i föreställningen upp bilder på politikers bostäder, bland annat justitieministern Tor Mikkel Waras och hans sambos hus.

Waras sambo polisanmälde pjäsen för intrång och kränkning av privatlivet. Hon menade att teatern kunde medverka till hot mot ministern. Och kort efter föreställningen utsattes också parets hem för flera attacker – hotbrev, en brinnande soptunna, klotter i form av ett hakkors och en brand i parets bil.

Tor Mikkel Waras sambo misstänktes för att ha fejkat hoten och han avgick som justitieminister.

Sambon nekar

Sambon står nu åtalad för att ha attackerat de högsta statliga organens verksamhet och för hot, falska anklagelser och överträdelser av brand- och explosionsskyddslagen.

– Vi menar att det var svarandens avsikt att få det att verka som att någon i Ways of Seeing, eller någon som sympatiserade med dem, var den som stod bakom handlingarna, sade statsadvokat Marit Formo i sitt inledande tal i rättegången under tisdagen, rapporterar NRK.

Efter att åklagaren läst upp det omfattande åtalet frågade domaren sambon om hon erkände sig skyldig.

– Nej, svarade sambon femton gånger.

Rättegången kommer att pågå under tio veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.