”Säkert val som är svårt att kritisera”

Uppdaterad
Publicerad

Ett konstaterande snarare än jubel – det var reaktionen på bokmässan i Frankfurt när beskedet kom om att Patrick Modiano får årets Nobelpris i litteratur.

Det var inte direkt några champagnekorkar som smällde, utan mer ett konstaterande, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten, som är på plats på bokmässan i Frankfurt.

På plats i den svenska montern på mässan är förläggarna Svante Weyler och Daniel Sandström.

Litteraturpriset 2014

– Jag var lite förvånad, han är ett namn som har nämnts men var väl ingen av de största favoriterna, säger Daniel Sandström som trodde på Svetlana Aleksijevitj.

”Utgiven i massor”

– Han är utgiven i massor på svenska, det är två stora förlag som gett ut honom men inte lyckats sälja in honom till folket. Ett litet förlag har plockat upp honom så han finns närvarande i Sverige, om än mer för 20 år sedan än i dag. Det är ett lite för säkert val som är svårt att kritisera, säger Svante Weyler.

”Stor i Sverige på 80-talet”

Tipset om Patrick Modiano som potentiell vinnare kom för några dagar sedan men har förekommit ytterst sparsmakat i förhandsspekulationerna, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

– Han har nämnts lite till och från men inte varit så väldigt het på några år, säger Gomorrons litteraturkritiker Yokiko Duke.

– Han var stor i Sverige på 80-talet, han har fantastiska romantitlar och de utspelar sig ofta i Paris. Han skriver lite vemodigt, som Peter Englund nämnde, man kan förledas av att det är en äldre man som skriver om att se tillbaka på sitt liv men jag skulle säga att hemlöshetstemat är det stora nobelprismateriat i hans verk, tillägger Ulrika Milles.

Se hela intervjun med Daniel Sandström och Svante Weyler i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet