Sara Stridsberg och Josette Bushell-Mingo Foto: TT

Reaktionerna på Toni Morrisons död: ”Hon lärde mig att skriva romaner”

Uppdaterad
Publicerad

Toni Morrison bröt ny mark med sina berättelser och med sitt språk. Nu sörjer litteraturvärlden en författare som gav röst åt en tyst historia, och som genom sin framgång banade väg för nästa generations berättare.

Nobelpristagaren Toni Morrison avled på måndagen, 88 år gammal.

Författaren och den före detta akademiledamoten Sara Stridsberg skriver i ett mejl till SVT att Morrison var den författare som lärde henne att skriva romaner:

”Jag hade en känsla av att hon, när hon skrev, lät människorna i sina böcker rusa över henne, nästan springa ner henne när de trängde upp ur det ingentingland de kom ifrån, en känsla av att hon som författare helt underkastade sig dessa röster och erfarenheter som ropade ur historiens mörker. Det var gestalter man aldrig glömde sedan, aldrig slutade älska.” Stridsberg fortsätter:

”Hennes romaner är sånger, krängande fartyg, hela körer av människor så sorgsna och otämjda och modiga att man inte trodde att de existerade innan hon gav dem en röst. Utan henne hade jag inte vetat någonting om slaveriet, ingenting om den vita litteraturens historia eller moderskärleken när den är som svårast. Hos Toni Morrison fanns alltid en oförklarlig kärlek och skönhet som löpte intill det obarmhärtiga, det var hennes gåva till oss och världslitteraturen.”

Skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo säger att Toni Morrisons roman Älskade är det bästa hon har läst.

– I den ger hon röst åt oss. Det finns ett karaktärsdjup, en själ, en blackness… Hon beskriver karaktärerna med grace och humor men också med allt det fula och brutala. Hon var inte rädd för det. På ett sätt har hon arkiverat oss via orden. Hon berättade vilka vi var. Vi är hennes konst.

”Hon är en ledstjärna”

Med sin globala utgivning blev Toni Morrison en förgrundsgestalt för andra svarta författare, tror Josette Bushell-Mingo.

– Toni Morrison är historisk. Hon är en ledstjärna för så många afrikanska författare i världen. Hon lär oss vilken kraft du får när du skriver och att ordet är ett politiskt svärd. Jag hoppas att hennes bortgång kan påminna oss om att vi fortfarande har mycket arbete kvar att göra.

Balsam Karam, författare och bibliotekarie, säger till TT:

– Toni Morrison har betytt allt för mig. Hon har påverkat mig och mitt skrivande enormt mycket. Toni Morrison gjorde en stor insats för USA:s svarta, inte bara genom sina romaner och essäer utan också i alla sina många intervjuer och genom att stå sida vid sida med aktivister.

Obama: ”En nationalklenod”

I Toni Morrisons hemland USA vaknar många till dödsbudet. Författaren och forskaren Roxane Gay skriver på Twitter:

“RIP Toni Morrison. Det här är en förödande förlust för den språkliga världen och för vår förståelse av makt”.

Landets tidigare president, Barack Obama, skriver på samma forum:

”Toni Morrison var en nationalklenod. En god berättare, lika fängslande som person som i böckerna. Hennes språk var vackert och utgjorde en meningsfull utmaning för vårt samvete och vår moraliska fantasi. Vilken gåva att ha andats samma lufta som hon gjorde. Om än bara för ett tag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.