Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad Kulturnyheternas kritiker Per Andersson har att säga om ”De hemliga breven”. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Recension: ”De hemliga breven” om familjen Myrdal

Uppdaterad
Publicerad

Övertygande underlag för att även barndomsskildringen var falsk, skriver Kulturnyheternas kritiker Per Andersson.

Är Jan Myrdal att lita på som verklighetsskildrare? Nja. Kinaboken från 1963 har sedan länge underkänts, bland annat av sinologen Perry Johansson i ”Sinofilerna” 2008 – Jan Myrdal gjorde några veckors research i händerna på partiets företrädare och tolkar. Författaren har dessutom framhållit – han kallade det ”partitagande” – att han diktade om intervjuerna för att ge stöd åt sin tro på den kinesiska revolutionen.

”Partitagandet består”, skrev han om sin metod i DN 1987: ”Orden är avsiktliga. Stilgreppen tjänar.”

Raden av ohållbara ståndpunkter har sargat respekten inte bara för hans omdöme utan även för hans trovärdighet.

Kvar på piedestalen, vacklande, står bara memoarböckerna om barndomen. Var det verkligen så jävligt att växa upp som Jan Myrdal? Var Alva verkligen så kall? Om inte – hur kan han skriva så enastående vackert om det?

Den här boken ger övertygande underlag för att även detta är en falsk bild. Det man möter i ”De hemliga breven” är en oförtröttligt stödjande mor i ett nära nog livslångt coachsamtal med en grinig och krävande son, försörjd av sina föräldrar till 40-årsåldern. Brevsamlingen lämnas nu till offentligt arkiv av Jan Myrdals syster Kaj Fölster och son Janken Myrdal – historiker och författare till den starkaste delen av boken, en kondenserad källkritisk granskning av fadern.

Janken Myrdal drar slutsatsen att Jan avsiktligt ljög om sin barndom. Att böckerna hyllas som sanning – med den vackra prosan som enda verifieringskriterium – är ett olustigt bidrag till det Janken Myrdal kallar vår tids lögnkultur. Där det inte spelar roll om ett påstående är sant eller falskt, det kan vara toppen ändå.

Men stilens skönhet säger ingenting om textens sanningshalt. Verklighetsskildring måste kontrolleras mot verkligheten, litterär text lika väl som annan. ”De hemliga breven” kan bidra till att försvara denna intellektuella sanitetsprincip, allt oftare ifrågasatt. Det gör boken viktigare än den familjerelation där den utspelar sig.

”DE HEMLIGA BREVEN”

Förlag: Albert Bonniers förlag

Författare: Alva Myrdal, Gunnar Myrdal, Jan Myrdal, Bosse Lindquist

Antal sidor: 344

Utgivningsdatum: 23 oktober 2023

Boken handlar om en flera decennier lång, tät brevväxling mellan författaren Jan Myrdal och hans föräldrar Alva och Gunnar, båda framgångsrika akademiker och politiker med centrala roller i det socialdemokratiska samhällsbygget.

Vid slutet av sitt liv gav Alva Myrdal brevsamlingen till sin dotter, för att visa barn och barnbarn att den negativa bild av barndomen som Jan Myrdal gett i sina självbiografiska böcker inte var sann.

Nu offentliggör de efterlevande brevsamlingen – genom denna bok och genom att placera breven i ett öppet arkiv hos Uppsala universitetsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.