David Tennant och Jennifer Garner i Camping. Foto: HBO

Recension: Girls-skaparna följer upp succén med camping-buskis

Uppdaterad
Publicerad

Jenni Konner och Lena Dunham, skaparna bakom Girls, har bytt neurotiska New York-tjejer i 20-årsåldern mot neurotiska medelklasspar i 45-årsåldern. Tyvärr visar radarparets uppföljare, en remake av en brittisk serie från 2016, inte många spår av det träffsäkra manuset och dialogen som fanns i Girls.

När Girls hade premiär 2012 kändes den smått banbrytande. Den handlade om fyra tjejkompisar i New York, men hade inte mycket gemensamt med sin föregångare med samma upplägg –  Sex and the city. Tjejerna i Girls hade också sex, men det var oftare kasst än romantiskt. De umgicks också hela tiden med sina tjejkompisar, men i Girls präglades vänskapen mer av tjafs, svek och uppbrott än ett beständigt själsfrändeskap. Serien kändes helt enkelt äkta och personporträtten träffsäkra.

Att följa upp en så pass hyllad och ärlig serie som Girls kan inte ha varit lätt och det märks tyvärr allt för tydligt i Camping. Serien är baserad på en brittisk dito med samma namn och är, som oftast när brittiskt ska bli amerikanskt, mindre dyster, sunkig och subtil än sin föregångare.

serierecension

Jennifer Garner är en överspänd, maniskt schemaplanerande mamma-instagrammare som skapat en stor följarskara genom att prata om ”hur det är att vara mamma och ha kronisk smärta”. Hennes man är en blek, hunsad figur och när serien börjar får man veta att han fyller 45 och dagen ska firas med ett antal andra par på en campingplats.

I det övriga persongalleriet finns bland annat den skilda kompisens nya flickvän: en sexuellt frigjord, new age-ig Juliette Lewis som ”rör om i grytan”, en surig, medsläpad styvdotter och en hämmad hippiesyster  – och hennes man som precis slutat med droger.

Under seriens första fyra avsnitt hinner flera av camparkompisarna komma på kant med varandra. Gamla konflikter ligger och spökar och nya uppstår på grund av kompisgängets övertydligt olika personligheter kryddat med diverse tokiga situationer.

Den som uppskattar ”oj-tänk-vad-tokigt-det-kan-bli-när-vuxna-umgås-i-grupp”-konceptet kommer att bli nöjd. Kanske är det för många rollfigurer för att göra i alla fall en av dem intressant?

Det finns små glimtar av populärkulturell träffsäkerhet i dialogen och man skrattar ett par gånger, men det är faktiskt förvånande att Dunham och Konner har lyckats gå från att skapa något så välskrivet och dialogstarkt som Girls till detta: En omodern campingbuskis med platta schablonroller: hysterikor, nymfomaner och toffelhjältar.

Camping har premiär 15/10 på HBO Nordic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet