Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Jansson (Tunna blå linjen) glänser som Jana Kippo tycker Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius. Foto: Lia Jacobi

Recension: ”Jag for ner till bror” på Teater Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

”Jag for ner till bror” är en berättelse om det lilla samhället och människorna som befolkar det, baserad på författaren Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo. På Teater Västernorrland sker den sceniska urpremiären i regi av Julia Marko-Nord.

Karin Smirnoffs romantrilogi blev med rätta hyllad då den kom och det är med viss oro jag bänkar mig på Teater Västernorrland för att se scenversionen. Men jag behöver inte yvas. Överföringen är både snillrikt och smakfullt genomförd. Bara hur Smirnoffs karga språk överförs på scenen till den allra enklaste scenografi – ett vitt rum, några plaststolar och en låda som kan användas som säng, kista, soffa och bänk – är ett snilledrag i sig.

Detta tillsammans med ett ypperligt manus och Martin Hederos följsamma musik gör att jag med teaterns magi kliver rakt in i Jana Kippos universum.

Manusförfattaren Ivar Waldemarsons grundmaterial är romantrilogins rika väv av trådar och karaktärer samt alla de tider och platser den förhåller sig till. Dessa ska nu rymmas inom kammarspelets ram och med endast fyra karaktärer. En minst sagt tricky uppgift. Men det här är ett väldigt bra teatermanus!

Waldemarson har reducerat Smirnoffs fylliga soppa till en koncentrerad buljongtärning med både effektiva och effektfulla scenbyten. Sömlöst förflyttar vi oss mellan barndomens trauman och nutidens försök att konfrontera och eventuellt försonas med dessa. Att den våldsamma fadren dubblerar med andra fadersgestalter och modren med andra mer eller mindre frivilligt undergivna kvinnor är givetvis genialiskt och understryker Janas svårigheter att ta sig ifrån sina djupt invanda mönster.

Böckernas kärva humor förvaltas väl och skådespelarna har, med hjälp av regissören Julia Marko-Nord, hittat en spelstil som utan att gå till överdrift tecknar Smirnoffs skruvade karaktärer.

Mest av alla glänser förstås Amanda Jansson som gör Jana Kippo precis så stark, sårbar och förstörd men ändå hel som man uppfattar henne i böckerna. Det är ett lysande porträtt och kanske tar hon några steg mot något som skulle kunna vara ett självständigt jag, men det står skrivet i stjärnorna. Du får helt enkelt åka till Sundsvall för att fundera själv.

Jag for ner till bror

Regi: Julia Marko-Nord

Manus: Ivar Waldemarson efter Karin Smirnoffs roman

Scenografi & kostym: Sven Haraldsson

Ljus: Magnus Stolpe

Mask: Jessica Hedin

Musik: Martin Hederos

Med: Amanda Jansson, Martin Pareto, Helena Svartling och Victor Wigardt

Scen: Teater Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.