En domdagssekt knackar på dörren. Foto: UIP

Recension: ”Knock at the cabin” i regi av M. Night Shyamalan

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen och twistkungen M. Night Shyamalan underpresterar med en thriller som har religiösa övertoner och är svår att ta på allvar, skriver Kristoffer Viita.  

Papporna Eric och Andrew bor med sin 8-åriga adoptivdotter Wen i en stuga som får oväntat besök. Ett gäng under ledning av den gråtmilde muskelbjässen Leonard bryter sig in. Är det hatbrott eller heminvasion? Nja, de udda inkräktarna har träffats på ett nätforum, delar en övernaturlig ”vision” och deras uppdrag är att stoppa jordens undergång.

Utan att få någon källhänvisning om varför, uppmanas regnbågsfamiljen att offra en av sina medlemmars liv. Om de inte gör så måste främlingarna slakta en av de sina – något som sedan följs av att nyheterna börjar rapportera om tsunamis och pandemier.

Filmrecensioner

Det har varit svårt att missa trailern till ”Knock at the cabin”, vilket är synd eftersom de korta minuterna förmedlar samma information som tre fjärdedelar av filmens fulla speltid.

Det är lätt att undra ”Har jag inte redan sett det här?”, ”Vem bryr sig om de tillhör en galen sekt eller inte?” och till slut ”Är det här twisten vi väntat på?”.

Filmen har en 15-årsgräns men är aldrig läskig och förhållandevis fattig på grafiska grymheter. Manus förolämpar dessutom intelligensnivån på de flesta över 13 med sina krystade diskussioner tänkta att illustrera USAs splittring mellan konspirationsteoretiska fundamentalister och liberala värderingar. Mellan tro på Guds vilja eller på slumpen. Överdrivet högtravande repliker låter ibland som destillerat twitter-tjatter och bryter den lilla spänning som finns.

Twist-kungen M. Night Shyamalan har skapat succéer som ”Sjätte sinnet” och utomjordingsinvasionen i ”Signs” som båda har briljanta inslag. Bottennappen är fler, som katastroffilmen med dödlig vind i ”The Happening” och ”After Earth” — ofta kallad scientologpropaganda. Comebacken ”Split” (2016) spann vidare på rollfigurerna från den okonventionella superhjältefilmen ”Unbreakable” med ny innovation.

Tyvärr blev den senaste filmen ”Old” en bagatellartad besvikelse, och med sin gymnasiala premiss och religiösa övertoner är ”Knock at the cabin” inte ett konstnärligt steg framåt.     

– Knack knack.

– Vem där?

– Hundra minuter av ditt liv du aldrig kommer att få tillbaka.

Knock at the cabin

Betyg: 2

Regi M. Night Shyamalan

Manus: M. Night Shyamalan m fl

I rollerna: Jonathan Groff, Ben Aldridge, Dave Bautista m fl

Biopremiär: 3 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet