Tv-recension: Mäklarna – en onödig återupplivning

Uppdaterad
Publicerad

I USA har trenden varit tydlig ganska många år nu, men nu är det även dags för svenska strömningssajter att återuppliva gamla favoriter. Resultatet är – precis som i USA – inte särskilt lyckat.

Det kanske inte är helt och hållet Netflix fel, men strömningsjätten har definitivt eskalerat utvecklingen: Gamla komedifavoriter som Gilmore girls, Arrested development och Huset fullt återupplivades med mer eller mindre samma skådespelarensemble som när det begav sig.

Känslan är lite som att befinna sig i Stephen Kings Jurtjyrkogården där begravda döda återuppstår: Det ser ut ungefär som det gjorde och beter sig ungefär som förr, men nåt är fel. Det är lite glädjelöst och sömngångarartat. ”Sometimes dead is better” som bokens underrubrik löd.

Här i Sverige har vi fått Mäklarna. Tv-serien sändes i tolv avsnitt 2006. Mäklaren Kaj har inga skrupler och hans liv håller, på grund av många dåliga beslut, att kantra. Han tvingas göra gemensam sak med Vilma, bortskämd arvtagare till förortsmäklarkontoret Hagamäklarna.

Serien blev på goda grunder en favorit för många – lite som ett svenskt The office, utan att vara en direkt efterapning. Lagom svartsynt humor, det sektliknande budgetfrimurarsällskapet Golden brokers och fint samspel mellan Kjell Bergqvist buffliga Kjell Berqvist-typ och Cecilia Frodes Paris Hilton-inspirerade Vilma.

Den nya säsongen känns mer som något för närmast sörjande nostalgiker. Det verkar som att upphovsmakarna (Patrik Eklund regi och Ulf Malmros manus) har varit rädda för att uppföljaren ska kännas trött. Lösningen blir att man hastar igenom scenerna i ett snabbt tempo, inga skämt får landa ordentligt och allt ska vara övertydligt så att man inte missar exakt vad skämtet var.

Bakgrundsmusiken som ska indikera tempo går varm och publiken lämnas med ett öppet slut, vilket mest känns som en ursäkt för att göra sex avsnitt utan att avsluta någon av de intriger man påbörjat.

Ljuspunkten är skådespelarna. Cecilia Frode och Kjell Bergqvist har fortfarande en fin personkemi, Sven Wollter syns i sin sista roll och bland andra Lotta Tejle och Klara Zimmergren dyker upp i tacksamma biroller. William Spetz – som ska vara seriens unga element har inte fått så mycket att göra med sin roll, vilket är synd.

På det hela taget känns den nya säsongen av Mäklarna liksom sina amerikanska föregångare i återupplivarland som ett ganska onödigt projekt som visar att det är svårt att få något att leva utanför tidsandan det föddes i.

Mäklarna visas på Discovery+ från den 7 maj.

Betyg: 2

Av: Patrik Eklund och Ulf Malmros

Med: Cecilia Frode, Kjell Bergqvist, William Spetz m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

serierecension

Mer i ämnet