Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
The beekeeper är en b-film med extra allt som lyckas med uppdraget att underhålla, menar SVT:s kritiker. Foto: Miramax

Recension: ”The Beekeeper” av David Ayer

Uppdaterad
Publicerad

Arga skattebetalare får en blodstänkt våldsfantasi om onda telefonbedragare i ”The Beekeeper”. En finpackerad b-film med glimten i ögat, säger filmkritiker Kristoffer Viita”.

Uppdrag Gransknings reportage om telefonbedragare som blåser åldringar väckte starka reaktioner. ”The Beekeeper” visar vad som händer om Jason Statham aktiveras för att lösa problemet.

Han spelar Adam Clay, en biodlare – men i dubbel bemärkelse. Han producerar honung men är också en ostoppbar mördarmaskin. Del av en hemlig organisation designad att ”skydda bikupan” (USA:s regering etc) till varje pris.

Hälften människa och hälften bålgeting: Mr Clay tvingas ur pension när hans granne, en äldre kvinna, blir bestulen på sitt livs besparingar av ondskefulla telefonbedragare.

Den godhjärtade Mr Clay tar kupan i egna händer och bränner ned varje callcenter med en rent biblisk brutalitet. Målet är den högsta chefen: en härlig karikatyr av en start-up-miljardär som är beroende av prostituerade och klangterapi, och som använder de stulna pengarna för att få politiskt inflytande.

Knappast subtil samhällskritik men ”more is more”-regeln är bättre för en film där en burk honung används som molotov cocktail.

Jämte Liam Neeson och Keanu Reeves har Jason Statham mördat tillräckligt många generiska skurkar genom åren för att bli en av de stora hämnarpapporna i genren lättsmält b-action. Han har ett buttrare ansiktsuttryck än sina kollegor, vilket ger Stathams filmer en tydligare glimt i ögat.

Han slog igenom i Guy Riches gangsterrulle ”Lock stock and two smoking barrels” och gjorde en bra insats i samme regissörs thriller ”Wrath of man” (2021). Statham har också blivit en världsstjärna med ”Fast”-serien. Men det är fortfarande i filmer som ”Crank” – de mer självmedvetet skräpiga produktionerna – som han slår hårdast.

I ”The Beekeeper” är Statham närmast odödlig, men det är knappast ett problem. Snarare gör det hans kreativt koreograferade hämnodyssé ännu mer tillfredsställande.

”The Beekeeper”

Betyg: 4

Regi: David Ayer

Manus: Kurt Wimmer

I rollerna: Jason Statham, Jeremy Irons, Phylicia Rashad med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.