Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lärarrummet är ett stort, men vardagligt drama på en spelplats fylld av maktspel, svek, stolthet och… tolerans”, enligt kritiker Sofia Olsson. Foto: Arte

Recension: ”Lärarrummet” av Ilker Çatak

Uppdaterad
Publicerad

”Nyskapande och oavbrutet intressant” – Sofia Olsson om Ilker Çataks Oscarsnominerade ”Lärarrummet”.

Nolltolerans! Ett begrepp som slitits ner till trådarna i framför allt skolan. Det ska förmedla en känsla av fasthet och handlingskraft: ”Här tolererar vi noll mobbing, våld, otrygghet.”

Även den tyska grundskola som är spelplats för filmen pratar om nolltolerans. En våg av stölder får rektorn att utbrista ”men vi har ju nolltolerans!” varpå sagda nolltolerans aktiveras och en klumpig politik som gör att allt förtroende mellan lärare och elever snabbt kollapsar. Varför har Ali plötsligt så mycket pengar i plånboken? Vad gör tolvåringar med en tändare? Snart är även föräldrarna med i det fördömda spelet. Var det verkligen så att eleverna tvingades ange varandra? Vad pågår egentligen?!

I stormens öga finns den unga, nyanställda fröken Nowak. Uppenbarligen född till att vara pedagog, hon är en vänlig auktoritet som älskar sina elever. Fröken Nowak har rak ryggrad och en stark moralisk kompass, ändå blir allt så fel. Förtroendet rinner henne ur händerna som råa äggulor.

Skolan som dramatisk spelplats är inte direkt underutnyttjad (belgiska Playground, Kore-edas Monster, Ruben Östlunds De ofrivilliga eller varför inte minnas Döda poeters sällskap) men här är skolan hela universat. Ett klaustrofobiskt mikrokosmos som rymmer oändligt. I sin enkelhet känns Lärarrummet nyskapande, och avbrutet intressant.

De vuxnas villrådighet förtäckt till handlingskraft smittar av sig på barnen som sätter sig på tvären och gör allt värre. Misstänksamhet, kontroll och fördomar verkar vara det allra giftigaste receptet mot nolltolerans.

Leonie Benesch är känslig och övertygande som Carla Nowak med stigande desperation. Samspelet mellan henne och barnen, framför allt Leonard Stettnischs Oskar känns brutalt ärligt. Ilker Çataks personregi är så gedigen att den inte märks.

Stillbilder av trapphus och ljushallar sätter scenen, för att sedan släppa lös den rörliga, nära kameran som påfluget följer dramat, och den alltmer rödblommiga Nowak, genom obarmhärtiga korridorer.

Lärarrummet är ett stort, men vardagligt drama på en spelplats fylld av maktspel, svek, stolthet och… tolerans.

Lärarrummet

Betyg: 4

Regi: Ilker Çatak

Manus: Johannes Duncker, Ilker Çatak

I rollerna: Leonie Benesch, Eva Löbau, Leonard Stettnisch m fl.

Fler filmer som utspelar sig i skolans värld

  • Döda poeters sällskap
  • Dangerous minds
  • Monster
  • Mellan väggarna
  • De ofrivilliga
  • The Breakfast Club
  • Playground
  • Swing it, magistern!
  • Fucking Åmål
  • Tusen gånger starkare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.