• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmkritiker Sofia Olssons recension av Lukas Moodysons Tillsammans 99 i klippet ovan. Foto: Josef Persson/SF Studios/TT

Recension: Tillsammans 99

Uppdaterad
Publicerad

En modig och rödvinstjurig återträff, som landar helt rätt.

Så beskriver filmkritiker Sofia Olsson regissören Lukas Moodysons uppföljare av lägereldsbion Tillsammans.

Det är bitterljuvt att återse den till självutplåning snälle Göran och den trasmattevävande Klas, 25 år efter det glada snöbollskriget som avslutade historien om den brokiga storfamiljen Tillsammans. När millennieskiftet står för dörren är det bara Göran och Klas kvar. I en mexitegelvilla någonstans i Mellansverige klamrar de sig allt mer desperat kvar vid 70-talets kollektivdröm. Depressionen är inte långt borta.

Men det blir födelsedagsfest och återförening! En efter en trillar de in till Görans (Gustaf Hammarström) ohöljda förtjusning. Moodysson har fått ihop nästan alla skådespelare, nu ett kvartssekel äldre och deras rollfigurer i olika grad märkta av livet, tiden och världsordningen.

”Tillsammans” var ett fenomen som så pass många såg att det fortfarande går att haspla ur sig repliker som ”hellre havregrynsgröt tillsammans än fläskkotlett ensam” och bli förstådd. Det är modigt att göra återbruk på en sådan film, men Lukas Moodysson verkar tämligen oängslig. Mycket känns igen, annat inte.

Moodysson känner sina rollfigurer som nära vänner, det är som att de gått vid hans sida och utvecklats på självklara sätt. Den adlige svetsaren Erik (Olle Sarri) är lika rörande svartvit, även om han vänt ut och in på sina åsikter. Klas (Shanti Roney) har satt livet på paus i sin längtan efter Lasse och Lena (Anja Lundqvist) är mer odräglig än någonsin.

David Dencik gör en väldigt rolig insats i en roll som osäkrar alla. Ingen känner igen honom. Vänta nu? Vem var HAN? Ovissheten får även publiken att skruva på sig, på samma sätt som kollektivmedlemmarna har vi kanske både knivskarpa och grumliga minnen av hur det var när det begav sig.

När jag passar på att se om ”Tillsammans” inser jag att det är bland barnen som filmen verkligen utspelar sig. ”Tillsammans 99” saknar barnen. Moodysson släpper istället in ett gäng bröliga ungdomar som han är obändigt solidarisk med. Det är sympatiskt och släpper in syre bland de rödvinstandade och blaserade 68:orna.

Och även om tiden går, så kan faktiskt havregrynsgröt läka alla sår. 

FAKTA TILLSAMMANS 99

Betyg: 4

Manus och regi: Lukas Moodysson

I rollerna: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Lisa LIndgren, Anja Lundqvist, Sten Ljunggren, Cecilia Frode, David Dencik, Jonas Karlsson, mfl. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.