Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att han gjort film om ett kollektiv har regissören Lukas Moodysson svårt att tänka sig bo i ett själv. Se mer i videon. Foto: Pressbild ”Tillsammans 99”/Memfis Film AB

Lukas Moodysson: ”Vore svårt att bo i kollektiv”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas Kristoffer Viita träffade en jetlaggad men glad Lukas Moodysson på filmfestivalen i Toronto, precis efter världspremiären av ”Tillsammans 99” söndag kväll lokal tid.

– Jag känner mig så otroligt tacksam för att jag får lov att göra filmer och att de får visas utanför Sverige. Men jag ser det som att jag bara gör och sen vill jag skicka ut dem. Sen vill inte jag veta någonting om dem, säger Lukas Moodysson. 

 ”Är lite asocial”

Filmen är en uppföljare till hans publiksuccé ”Tillsammans” (2000) om ett 70-talskollektiv bestående av vänsteridealister. När de återförenas för en födelsedagsfest år 1999 försöker de hitta tillbaka till varandra och anpassa sig till den nya tidsandan, och vissa fortsätter drömma om att leva tillsammans.  Moodysson själv skulle däremot aldrig vilja bo i kollektiv.

Torontos filmfestival 2023

 – Jag är lite asocial så jag skulle nog tycka att det vore svårt att bo i kollektiv. Jag tycker väl egentligen att många fler människor borde göra det. Kanske bara inte just jag, säger Lukas Moodysson. 

Positiva reaktioner

”Tillsammans 99” är Lukas Moodyssons första film sedan ”Vi är bäst” (2013), om unga punktjejer som också hade sin premiär i Toronto. 

Filmfestivalen är lika mycket marknad som det är folkfest, och reaktionerna på filmen efter bransch- och pressvisningen var positiva.

– Det fanns en period när han var mycket mörkare och mer experimentell, och sedan den lättsammare om ungarna. Den här hamnar någonstans i mitten, säger David Ansen, som är ett fan av Lukas Moodysson. Han är också programmerare för Palm Springs international filmfestival och har innan dess varit filmkritiker för Newsweek i 30 år. 

– Den hänger absolut ihop med hans första film, hans humanism finns där, säger Ansen. 

”Fortfarande skakad”

Maggie Kane som är del av filmfestivalens ”Next wave”-kommitté för unga filmskapare är också tagen efter visningen. 

– Det var verkligen en rolig upplevelse och det känns som att jag lärde mig mycket. Jag är fortfarande skakad och tror att jag behöver gå på en till visning och se den en gång till, säger Kane. 

Se hela intervjun med Lukas Moodysson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torontos filmfestival 2023

Mer i ämnet