Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer Viita är på plats på årets filmfestival i Toronto och berättar om höstens nya filmtitlar. Foto: Studio Ghibli/SVT

Regissörer och internationella filmer i fokus på Torontos filmfestival

Publicerad

Stjärnglansen från Hollywoods största skådespelare uteblir på årets filmfestival i Toronto, på grund av den amerikanska strejken. Istället hamnar strålkastarljuset på internationella filmer och regiinsatser. Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita är på plats och har spanat in höstens nya filmtitlar.

Vi får se om det blir en tom röd matta på årets filmfestival i Toronto. Dubbelstrejken i Hollywood, där manusförfattare och skådespelare strejkar för att få royalties och att inte AI ska ta deras jobb – har påverkat festivalsäsongen. Toronto får i år vara utan mycket av stjärnglansen från Hollywoods största skådespelare. Det innebär att regissörerna kommit mer i fokus men också internationella filmer.

Årets öppningsfilm ”The boy and the Heron” till exempel. Anime-mästaren Hayao Miyazakis första film på 10 år sägs vara hans sista film, och har redan hyllats som ett mästerverk i hemlandet Japan.

Torontos filmfestival 2023

Polen, Serbien och Litauen har samproducerat ”The Peasants” som prydde omslaget till branschbibeln Variety under festivalens första dag och ser vackert nyskapande ut. Stiliserad som en oljemålning i rörelse och baserad på den polske författaren Wladyslaw Reymonts episka roman ”Bönderna” som vann 1924 års nobelpris i litteratur. 

Det viskas förstås om amerikaner ändå. Som komediveteranen Larry Charles skabrösa nyversion av ”Föräldrafällan” kallad ”Dicks: the musical” med bland andra rapparen Megan Thee Stallion. Det finns potential för Patricia Arquettes regidebut ”Gonzo girl”, om en aspirerande författare som tar ett jobb som assistent åt en Hunter S Thompson-lik rollfigur, och biopicen ”Lee” där Kate Winslet spelar modell som blev krigskorrespondent. 

Bland årets dokumentärer ser ”Nickelback: hate to love” ut att bli en kul upplevelse med världens kanske mest hatade rockband.

Personligen är jag mest intresserad av den norske regissören Kristoffer Borglis (”Sick of mysylf”) nya A24-samarbete ”Dream Scenario” —  med ”Midsommar” regissören Ari Aster som producent. Nicholas Cage spelar huvudrollen som en professor som börjar dyka upp i folks drömmar. Den sägs vara en slags inverterad ”Nightmare on Elm Street” men en satir över kändisskap och grupptänk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torontos filmfestival 2023

Mer i ämnet