Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mästare på att visa vad det vi inte ser – eller en bluff? Hör konstkritikernas olika åsikter om Anish Kapoor i klippet. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Recension: ”Unseen” med Anish Kapoor på Arken

Uppdaterad
Publicerad

I helgen öppnades utställningen ”Unseen” på Arken utanför Köpenhamn med en av samtidskonstens superstjärnor, Anish Kapoor. Kulturnyheternas båda konstkritiker Hedvig Weibull och Dennis Dahlqvist var på plats.

Den indisk-brittiske Anish Kapoor är skulptör inom installationskonst och konceptuell konst, känd för exempelvis ”Cloud Gate” i Chicagos Millenium Park.

Kapoor har med sina maffiga, visuella installationer tolkats både andligt och mer konkret.

”Ganska ihålig”

När Kulturnyheternas båda konstkritiker besöker den nya utställningen ”Unseen” utanför Köpenhamn, den första separatutställningen i Norden av konstnären, går åsikterna isär.

– Jag tänker att Kapoor talar med många konst- och kulturtraditioner och om det allmänmänskliga, att vi alla ställs inför samma frågor om tomrummet, om varats yttersta gränser, säger Hedvig Weibull.

Dennis Dahlqvist menar att han har svårt för det andliga i Anish Kapoors verk.

– För mig är Anish Kapoor ganska ihålig, tyvärr. Jag känner att det är som att vi körde på motorvägen och tog fel avfart.

Hör de båda konstkritikernas recension i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.