Foto: TT

Modeikonen Vivienne Westwoods ikoniska kläder i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Modeikonen Vivienne Westwood har gjort både catwalkmode och scenkläder till Sex pistols. Kulturnyheternas kritiker Dennis Dahlqvist har sett utställningen Punk och glamour på Millesgården i Stockholm.

Vivienne Westwood är utan tvivel en av vår tids främsta modeskapare. En utpräglad rebell känd för sitt provocerande punkmode från mitten av 70-talet. 1977 gjorde hon till exempel en korsning mellan en tvångströja och t-shirt åt Jonny Rotten i punkbandet Sex Pistols. Tröjan hade prefabricerade hål och svettfläckar under armarna. Och så ett hakkors mitt på bröstet som garanterat skulle göra folk upprörda.

Hon är också känd för att 1992 ha tagit emot en orden av drottningen, iförd en genomskinlig klänning utan några trosor under. Hon fick sitt genombrott som modeskapare i början av 80-talet. I kollektioner som Pirater, Vildar och Häxor ”krockar” hon stilelement från olika historiska perioder och utomeuropeiska kulturer med konst av Keith Haring. Ett slags collagemetod som är högaktuell även idag.

Westwood är ingen vanlig modeskapare utan snarare ett slags modeaktivist. I mitten av 90-talet hade Westwood definitivt tröttnat på modevärldens fixering vid trådsmala modeller. I kollektionen Vive la Cocotte var plaggen istället inspirerade av historiens mest extravaganta kurtisaner. Westwood är en utpräglad feminist men inte särskilt dogmatisk. Några år tidigare formgav hon till exempel ett par fullständigt, livsfarliga platåskor som gjorde att supermodellen Naomi Campbell drattade omkull på catwalken och slog sig ordentligt.

2006 gjorde Westwood en hel kollektion mot propaganda och under det senaste decenniet har hon verkligen engagerat sig klimatfrågan. Utställning på Millesgården är lite tunn när det gäller den tidiga punkperioden – men väl värd ett besök ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.