Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Thomas Hellberg i SVT från inspelningen av Råttornas vinter 1988. Foto: TT/SVT

”Rederiet”-skådespelaren Thomas Hellberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Thomas Hellberg har gått bort vid 81 års ålder, skriver Aftonbladet. Han har bland annat spelat Georg Lager i ”Rederiet” och Gunvald Larsson i den tidiga Beck-filmen ”Mannen på taket”.

Thomas Hellberg spelade rollfiguren kapten Georg Lager i 99 avsnitt av ”Rederiet” som sändes i SVT mellan 1995 och 2000. Han har även regisserat avsnitt av serien.

Enligt Svensk filmdatabas började Thomas Hellberg skådespela redan som åttaåring i radiopjäser. Han tog examen vid scenskolan i Malmö och jobbade för Norrköpings och Stockholms stadsteatrar och för Riksteatern.

Filmgenombrottet kom med ”Maria” (1975) och året därpå spelade han Gunvald Larsson i Beck-filmen ”Mannen på taket” i regi av Bo Widerberg.

Han gjorde även rösten till Alien i barnprogrammet ”Tillbaka till vintergatan” som sändes i SVT under 00-talet.

Under 2000-talet har han haft ett par mindre tv-roller och 2005 hade han sin senaste stora filmroll som huvudrollen i ”Break even” om regissören Gustav Osterman som reser till Ryssland för att leta inspelningsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.