Andrei Bastunets, ordförande Belarusian association of journalists (BAJ). Foto: TT

Regeringen i Belarus stoppar landets största journalistförbund

Uppdaterad
Publicerad

President Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus har länge gått hårt åt de fria medierna i landet. Nu har det största journalistförbundet i landet, BAJ, förklarats olagligt, uppger det europeiska journalistnätverket EFJ.

De senaste månaderna har stora delar av den oberoende journalistiken i Belarus stängts ner och journalisters arbete har på olika sätt försvårats av belarusiska myndigheter.

Nu står det klart att landets största journalistförbund, Belarusian association of journalists (BAJ) med 1200 medlemmar, har olagligförklarats av regeringen. Det efter att myndigheter tidigare i juli stängt ner flera av förbundets lokaler med anklagelser om att förbundet brutit mot regelverket för organisationer och gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter.

De senaste månaderna Aleksandr Lukasjenkos regim löpande gripit och fängslat journalister, blockerat stora nyhetssajter och gjort det olagligt för reportrar att till exempel bevaka demonstrationer utan ett formellt godkännande av belarusiska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.