Efter många år presenterar kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) den nationella biblioteksstragin. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen skjuter till 75 miljoner till biblioteken

Uppdaterad
Publicerad

75 nya miljoner, ökad samverkan och samtal om e-boksutlån är de viktigaste punkterna i den nya biblioteksstrategin som presenterades under fredagen.

Regeringen skriver att den nya biblioteksstrategin syftar till att stödja, stärka och utveckla de svenska biblioteken.

Redan 2015 tillsattes en utredningen för en nationell biblioteksstrategi. 2019 lämnade utredaren Erik Fichtelius över materialet till regering som i dag antagit den nya strategin.

När strategin nu antas sammanfattas den av regeringen i tre punkter:

  • Kulturrådet och Kungliga biblioteket, KB, ska analysera vad folkbiblioteken behöver och den tillfälliga satsningen Stärka bibliotek får ytterligare 75 miljoner – 150 miljoner totalt -  för 2022 som kommunerna kan söka för att öka sitt utbud och tillgänglighet på biblioteken.

  • KB ska ta fram förslag på samverkan inom biblioteksväsendet och utveckla digitala tjänster

  • Regeringen kommer att ta initiativ till ett rundabordssamtal med berörda aktörer om bibliotekens utlån av e-böcker.

Står inför utmaningar

När utredningen lämnades över till regeringen efterlyste branschen mer pengar och tydligare direktiv. 2020 ifrågasatte oppositionen varför strategin fortfarande inte var på plats och regeringen har hänvisat till pandemin.

– Biblioteksväsendet står inför flera utmaningar men har samtidigt lyckats ta sjumilakliv under pandemin. Med den nya strategin tar vi ett samlat grepp för hela Bibliotekssverige så att biblioteken kan fortsätta utvecklas tillsammans, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i ett pressmeddelande.

L: Saknar besked om skolbibliotek

Liberalernas kulturpolitiske talesperson Christer Nylander är glad att strategin är på plats, men saknar bland annat förslag om skolbiblioteken.

-Jag är besviken på att det inte kom besked om några av de frågor som bibliotekssverige väntat på skolbibliotek och e-böcker är det som diskuterats under väldigt lång tid.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter säger att frågan om skolbibliotek ligger i framtiden.

– Skolbiblioteken är oerhört viktiga det är ingen tvekan om det, och vikten av dem tas också upp i strategin, vikten av att vi ska jämlika skolbibliotek i hela Sverige. Det ligger en utredning på skoldepartementet som fortgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.