Foto: TT Bild.

Regeringen tillsätter utredning om kulturskolan

Uppdaterad
Publicerad

I höstas utlovade regeringen 100 miljoner till kulturskolan. Men satsningen kom av sig. Kulturnyheterna kan nu avslöja att regeringen istället tillsätter en utredning om hur kulturskolan ska bli mer tillgänglig för alla.

– Det här är något som kulturskolan själva efterfrågat i många år. Den kommunala musik- och kulturskolan är en fantastisk verksamhet men de har inte en nationell strategi för att möte de utmaningar som kulturskolan har, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Och utmaningarna är många: tillgänglighet, lärarbrist och höga avgifter till exempel.

Gratis eller tusenlappen

656 kr, enligt Kulturskolerådet är genomsnittet för terminsavgiften.  Men avgiften varierar kraftigt – från 0 till 1700 kronor. Högst i landet ligger Täby kommun.

I majoriteten av Sveriges kommuner finns det en kulturskola, ibland till och med fler. Men sju kommuner saknar helt en kulturskola.

Vi vet ju redan hur det står till med den kommunala musik- och kulturskolan, vad är det man behöver kartlägga nu?

– Fast vi vet inte hur det står till. Och det säger kulturskolan själv, vi behöver veta mer. Eftersom det inte är en nationell verksamhet, det är en kommunal verksamhet, så behöver vi veta mer för att kunna utveckla den.

Hoppas på statlig pott

Ute i landet hoppas kommunerna på mer pengar.

– Det tror jag inte en endaste kulturskola inte skulle behöva, en förstärkning alltså. Det är ju oftast så. Om man har en statlig pott i sin verksamhet, eller någon slags statlig måttenhet för det man gör. Då blir det svårare för en kommun att prioritera bort, säger Anna-Karin Aira, kulturchef Jokkmokk.

Några pengar lovar dock inte regeringen. I höstas lovade de 100 miljoner till kulturskolan. Satsningen kom av sig i och med att budgeten föll. Men i vårbudgeten kom den satsningen inte tillbaka – istället tillsätts en utredning.

Lovar ingenting

Kan man räkna med att ni kommer att satsa och lägga extra pengar på kulturskolan?

– Det man kan räkna med är att den kommunala musik- och kulturskolan är viktig för regeringen, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Hinder och otillgängliget

På torsdag klubbas beslutet om en nationell utredning igenom. Syftet är att kartlägga kulturskolan, identifiera hinder för elever att delta och se över hur staten kan bidra till att göra den kommunala musik- och kulturskolan mer tillgänglig och jämlik.

Utredning ska vara klar i september 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.