Medieombudsman Ola Sigvardsson och kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Anders WiklundHenrik Montgomery/TT

Regeringens förslag: ”Låt Medieombudsmannen granska alla publiceringar”

Publicerad

Regeringen föreslår att Medieombudsmannen ska ta över alla anmälningar som gäller kränkningar av enskilda personer från Granskningsnämnden.

”Tumregeln blir enkel: vill du få prövat om media kränkt din personliga integritet – hör av dig till Medieombudsmannen”, skriver kulturminister Amanda Lind (MP) i Dagens Media.

Sedan årsskiftet finns det ett samlat, medieetiskt system i Sverige där tidningar, tidskrifter, SVT, SR, UR och TV4 ingår. De anslutna medierna kan anmälas till Medieombudsmannen (MO) och Mediernas Etiknämnd (ME) för granskning.

Radio- och tv-bolagen kan i nuläget också granskas av Granskningsnämnden för Myndigheten för press, radio och tv. Detta innebär att samma publicering kan prövas dubbelt både hos granskningsnämnden och hos MO/ME, något regeringen vill undvika.

”Om enskilda anmäler till båda instanserna kan de olika organen komma till skilda beslut, vilket uppenbart skulle leda till osäkerhet och på sikt riskera att äventyra legitimiteten för det medieetiska systemet.”, skriver Amanda Lind i Dagens Media.

”En förenkling för allmänheten”

För att undvika dubbelprövningar föreslår därför regeringen att alla anmälningar som handlar om kränkningar av enskildas privatliv enbart ska granskas av MO från och med årsskiftet.

”Det innebär en förenkling för allmänheten och ökar avståndet mellan staten och public service”, skriver Amanda Lind.

Medieombudsman Ola Sigvardsson är nöjd med förslaget.

− Det är en milstolpe för det medieetiska systemet. Beslutet visar att det finns ett starkt förtroende vår verksamhet, och det kommer underlätta för alla som anser sig illa behandlade av medierna. Råkar du illa ut är det MO du ska vända dig till, säger Ola Sigvardsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.