Ring P1 fälls av Granskningsnämnden. Foto: TT

Ring P1 fälls för inringares rasistiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

I två sändningar uttalade sig inringare till radioprogrammet Ring P1 rasistiskt. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden.

De bägge sändningarna av Ring P1 fälls för att de strider mot bestämmelsen i sändningstillståndet om radions särskilda genomslagskraft.

I det ena programmet, som sändes i slutet av förra året, bedömde Granskningsnämnden att en kvinna som ringde in gjorde uttalanden som var ”uppenbart kränkande mot personer med invandrarbakgrund” och nämnden anser att programledaren inte – i enlighet med demokratibestämmelsen – tagit avstånd från uttalandet.

I det andra programmet, som även det sändes i slutet av förra året, fick en man ge uttryck för ”grovt kränkande” uttalanden om invandrare. Även där anser nämnden att programledaren inte på ett adekvat sätt tog avstånd från inringarens uttalanden.

Demokratibestämmelsen

Demokratibestämmelsen i 14 kap. 1 § radio- och tv-lagen:

Enligt denna ska programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Uttrycket ”det demokratiska statsskickets grundidéer” avser en statsform som bygger på fri åsiktsbildning, allmän och lika rösträtt samt fria och hemliga val.

”Alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet” avser de sidor av demokratibegreppet som anknyter till bland annat förhållandet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Bestämmelsen anses även innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas.

Text: Myndigheten för radio och tv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.