Foto: Ur ”A man of integrity”

Regissören får inte visa filmen i hemlandet – prisas i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Den 70:e Cannes-festivalen är inne på upploppet. Efter nästan två veckors filmbonanza på Rivieran är det i kväll dags för Pedro Almodovars jury att dela ut Guldpalmen till den bästa filmen. Men redan i går kväll prisades filmerna i sidosektionen Un certain regard.

Hollywoodstjärnan Uma Thurman var juryordförande i Un certain regard i år och huvudpriset gick till ”A man of integrity” av Mohammad Rasoulof. En film om svårigheterna att välja den rätta vägen i ett totalkorrumperat samhälle.

Rasoulof har tidigare haft med två av sina filmer i Un certain regard i Cannes. 2011 vann han pris för bästa regi för filmen ”Goodbye” och två år senare fick han kritikerpriset för ”Manuscripts don’t burn”.

De iranska myndigheterna har inte sett med blida ögon på Rasoulofs filmskapande. Inga av hans filmer har visats i Iran och han har länge fått kämpa mot regimen.

LÄS MER: Mohammad Rasoulof har fått sitt pass tillbaka

Årets jurypris gick till ”Aprils daughter” av Michel Franco och regipriset fick Taylor Sheridan för sin film ”Wind river”.

Årets kritikerpriser som delas ut av International Federation of Film Critics delades också ut i går.

Aids-dramat ”Beats per minute” av Robin Campillo, en film som också och har chansen på en Guldpalm i kväll fick pris. I sidosektionerna Un certain regard och Directors fortnight belönades ryska ”Closeness” av Kantemir Balagov och portugisiska ”The nothing factory ” av Pedro Pinho.

LÄS MER: Östlund fick stående ovationer

Men Cannes-festivalens finaste pris delas inte ut förrän i kväll. För första gången sedan år 2000 har en svensk film chans att vinna Guldpalmen. Och om det blir Ruben Östlund som kammar hem den gyllene kvisten är det förstås oerhört stort.

Inte sedan 1992 har en svensk film vunnit (”Den goda viljan”) och inte sedan 1951 har en svensk regissör fått priset (Alf Sjöberg för ”Fröken Julie”).

LÄS MER: Bille August håller sin Guldpalm högre än sin Oscar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestival

Mer i ämnet