Boken Reinfeldt vill glömma – nu allmän handling

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen ”Alliansfritt Sverige” lämnade i dag in ett exemplar av Fredrik Reinfeldts uppmärksammade bok ”Det sovande folket” till Näringsdepartementet. Boken adresserades till statsministern, som tidigare inte velat kännas vid att han skrivit den.

Tidigare i våras fick Fredrik Reinfeldt frågan av Dagens Nyheter om han skrivit några böcker.

Trots att han står som författare för ”Det sovande folket” från 1993 och ”Stenen i handen på den starke”, som han skrev tillsammans med Per Schlingmann och Moderata ungdomsförbundet 1995, svarade han nej.

”Ska bli allmän handling”

I dag genomförde den regeringskritiska kampanjsajten Alliansfritt Sverige en aktion där de lämnade in en mapp med en utskriven version av ”Det sovande folket” till registratorn på Närings- och Arbetsmarknadsdepartementet. Mappen adresserades till statsministern.

– Vi vill att boken ska diarieföras och bli allmän handling. Fredrik Reinfeldt verkar ha glömt bort att han skrivit boken, men vi hoppas att staten aldrig glömmer, säger Robin Zachari, kampanjledare på Alliansfritt Sverige.

Uppmärksammade citat

Dagens Nyheter har tidigare berättat om att ”Det sovande folket” varit svårt att få tag på, såväl på bibliotek som i handeln.

Trots – eller kanske på grund av – det har Reinfeldts båda böcker fått mycket uppmärksamhet på senare tid. Bland annat då teatergruppen Nationalscen i samband med EU-valet tog sig namnet ”Äkta Moderaterna” och delade ut flygblad med citat ur böckerna strax intill Moderaternas torgmöten. Ett tilltag som Moderaterna i Stockholm polisanmälde Nationalscen för.

På flygbladen stod bland annat att läsa: ”Svenskarna är mentalt handikappade” och ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga andra skattekrav finansieras”.

”Måste ta på sig det man gjort”

Robin Zachari menar att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna bedriver historieförfalskning när de inte vill kommentera boken.

”Det sovande folket” skrevs trots allt för över 20 år sedan. Kan inte en statsminister få ändra sig?

– Enda sättet man kan ändra sig är att ta på sig det man har gjort. Det gör inte Fredrik Reinfeldt när han förnekar sina egna böcker.

Kulturnyheterna har sökt Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Reinfeldts bok blir teater

Mer i ämnet