Hongkong-journalisten: De fria rösterna blir färre och färre

Publicerad

Den prodemokratiska tidningen Apple Daily lägger ner efter att polisen i förra veckan frös deras tillgångar och grep flera medarbetare.

– Det är ett jättehårt slag mot pressfriheten, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Hongkongs ledande prodemokratiska tidning Apple Daily lägger ner innan slutet av veckan. På torsdag trycks det sista numret.

– Efter 26 år. De självständiga fria rösterna blir färre och färre, säger Chris Yeung, Hongkongs journalistförbund.

Enligt Yeung är nedläggningen en konsekvens av den säkerhetslag som antogs 2020, som minskar Hongkongs självstyre.

– Nu med den nya säkerhetslagen, förändringarna i valsystemet, massgripanden av demokrater och hårda tagen mot medier, har den kommunistiska regeringen vållat Hongkong oåterkallelig skada.

Medborgarjournalistiken blir allt större

– Det är ett jättehårt slag mot pressfriheten och den oberoende journalistiken i Hongkong att de tvingas lägga ner, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Nedläggningen sker efter att polisen i förra veckan frös deras tillgångar och arresterade flera medarbetare.

– I det här ligger också ett indirekt budskap till alla andra journalister i Hongkong att ”fortsätter ni att granska och kritisera utvecklingen i Hongkong och Kina, så tystar vi er”, säger Halkjaer.

Erik Halkjaer menar att Hongkongs medborgare allt mer förlitar sig på den information som sprids i sociala medier.

– Vi talar om en medborgarjournalistik där det inte alls fanns de resurser eller den kunskapen som krävs. Och framförallt har man inte den säkerheten som kanske kan finnas på en stor redaktion som Apple Daily.

Amnesty: Den mörkaste dagen för pressfrihet

Erik Halkjaer menar att det inte är oväntat att tidningen nu tvingas lägga ner, efter ett år av attacker mot redaktionen.

– Det som däremot är oväntat är att ingen i det internationella samfundet agerar. EU, USA, FN – alla står bara vid sidlinjen och tittar på medan Kina begränsar pressfriheten, inte bara i Kina utan också då i Hongkong. Vilket är nästa ställe som man ska begränsa friheten på?

Amnesty International fördömer den nationella säkerhetslagen och kallar det här för den mörkaste dagen för pressfrihet i Hongkong i modern tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.