Reportrar utan gränser: Ryska soldater avrättade journalist

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska journalisten Maks Levins döda kropp hittades i skogen i en by norr om Kiev den 1 april. En ny rapport från pressfrihetsorganisationen Reportar utan gränser visar att han troligen avrättades av ryska soldater den 13 mars.

Maks Levin var 40 år och en erfaren frilansjournalist som ofta jobbade med den ukrainska nyhetssajten LB.ua och nyhetsbyrån Reuters. Han jobbade vid tiden för sin död med att bevaka kriget på plats i Ukraina.

Reportar utan gränser har varit på plats i skogen utanför byn Moshchun där Maks Levin och hans vän Oleksiy Chernyshovs kroppar hittades. På platsen hittade man en lägerplats med matrester, tallrikar, glas och bestick.

– Det är mycket som tyder på att man har haft ett läger och hållit Maks och hans kamrat fångna där, säger Erik Halkjaer som är ordförande för Reportar utan gränser svenska avdelning.

”Sällan vi har så konkreta bevis”

På platsen har de också hittat flera tomhylsor och vännens id-handlingar. Vraket efter Maks Levins bil fanns också på platsen och hade 14 kulhål i sig. Man har också hittat den kula som trolig dödade Maks Levin.

Reportar utan gränsers rapport beskriver fynden, presenterar foton, vittnesmål och materiella bevis.

– Vi får ofta rapporter i krig om att journalister dödats när kommit i skottlinjen, bombanfall eller prickskyttar. Men det är sällan vi får så här konkreta bevis på att soldater frihetsberövat en journalist, hållit honom fången och avrättat honom i kallt blod, säger Erik Halkjaer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.