Ihjälskjutningen av journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken ledde till protester i flera länder. Foto: EPA

Domstol i Haag kan pröva skjutning av journalist på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Ihjälskjutningen av en av Al Jazeeras journalister på Västbanken kan komma att hanteras av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Tv-kanalen meddelar att man kommer att söka prövning hos domstolen.

Den Qatarbaserade tv-kanalen Al Jaazera rapporterar att man har bildat en grupp med advokater och experter som nu förbereder att lämna över ärendet till åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. 

Det var den 11 maj som journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds i sitt arbete på Västbanken. Hon bar hjälm och bar pressväst när hon rapporterade om en räd som israeliska soldater genomförde på ockuperade Västbanken.  

Efter att ha utrett ärendet har palestinska myndigheter i veckan kommit fram till att israeliska styrkor medvetet sköt ihjäl Abu Akleh. Den rekonstruktion som Nyhetsbyrån AP har gjort pekar också på detta. Det finns också uppgifter från vittnen och andra reportrar som var på platsen som stödjer det. Även Al Jazeera hävdar att det var en israelisk soldat som sköt ihjäl henne med avsikt, men Israels militär har nekat till anklagelserna.

”Måste få konsekvenser”

Händelsen har ännu inte utretts av någon oberoende part, men nu planerar Al Jaazera alltså att ta ärendet vidare till ICC. 

– Att rikta in sig på journalister i konfliktområden var som helst i världen är oacceptabelt och måste få allvarliga konsekvenser för dem som försöker dölja sina brott och kränkningar genom att döda eller lemlästa journalister, säger Tayeb Ali, en av advokaterna i målet, till Al Jaazera.

USA:s utrikesminister Antony Blinken betonade på fredagen under ett samtal med Israels utrikesminister Yair Lapid vikten av att fullfölja pågående utredningar av ihjälskjutningen. Det rapporterar Reuters med hänvisning till det amerikanska utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.