Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skådespelaren Rob Lowe demostrera för manusförfattarnas rättigheter. Foto: Reuters

Tv-kanalerna tvingas sända repriser när manusförfattarna strejkar

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan TV-bolagen och manusförfattarna har pågått sedan i mars, men igår strandade förhandlingarna och nu är stejken ett faktum.  Konflikten stoppar stora delar av film- och tv-produktionen i Hollywood.

De 11 500 fackanslutna manusförfattarna kräver ökad ekonomisk ersättning och att fler skribenter anställs per produktion. Man tar även upp att kontrakten måste skrivas om då film- och tv-marknaderna har förändrats genom internet. 

Stejken påverkar framför allt populära tv-program som ”Saturday night live” och ”Late night with Jimmy Fallon”, som riskerar att ställas in. 

Strejk i Hollywood 2023

Utanför Disney, Netflix, Amazon och Paramount i Los Angeles samt utanför NBC Universals högkvarter i New York har manusförfattare marscherat med slagord och plakat det senaste dygnet. I Los Angeles, utanför Paramount Studios, demonstrerade skådespelaren Rob Lowe.

– Jag är här för att stötta manusförfattarna. Som skådespelare är vi bara så bra som de manus vi får, min son är också manusförfattare och går här i tåget.

Svensk aktör ger stöd

Även i Sverige förhandlar manusförfattare med SVT, TV4, Film- och TV-producenterna samt Sveriges Radio.

Dramatikerförbundet stöttar de strejkande manusförfattarna i USA till fullo och menar att flera av frågorna i den amerikanska konflikten är relevanta även för svenska manusförfattare.

– En av de viktigaste frågorna för Svenska manusförfattare är kopplingen mellan ersättningen och framgången för verket. Om ett verk visas mycket och även visas i många länder ska detta speglas i ersättningen, säger Susin Lindblom, förbundsdirektör på Dramatikerförbundet.

Förra strejken pågick länge

Senaste gången manusförfattarna strejkade, 2007–2008, varade strejken i 100 dagar och uppges har kostat nöjesindustrin i Los Angeles två miljarder dollar.

Arbetsgivarna säger i ett uttalande att man varit beredd att ge mer i ett nytt bud, ”men valde att inte göra det på grund av omfattningen på andra krav som facket ställt”.

Se bl.a. skådespelaren Rob Lowe berätta om strejken i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet