Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Jeurling Birro om vad det innebär att strejken nu är över. Foto: SVT/TT

Skådespelarstrejken i Hollywood över – överenskommelse nådd

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelarfacket SAG-AFTRA i Hollywood bryter den flera månader långa strejken, efter att ha nått en preliminär överenskommelse med film- och tv-bolagen.

I nästan fyra månader har det amerikanska skådespelarfacket i fackföreningen SAG-AFTRA strejkat mot dåliga arbetsvillkor.

På onsdagen uppgav facket i ett uttalande att de godkänt ett preliminärt avtal med de stora film och tv-bolagen, som stoppar skådespelarstrejken i Hollywood i USA, rapporterar Reuters.

Strejk i Hollywood 2023

Avtalet behöver även godkännas av fackets nationella styrelse, vilket kommer att behandlas på fredag. Ytterligare information väntas komma efter det.

”Väldigt glad”

Stellan Skarsgård var en av dem som slöt upp i solidaritet när strejken drog igång. Nu skriver i ett sms till Kulturnyheterna att han är väldigt glad att den nått sitt slut.

”Många även i kringbrancher har drabbats hårt men den var nödvändig. Bland annat gällde det vårt ägande till vår egen kropp och röst inför utvecklingen av AI och inte minst att ge de tusentals skådespelare som inte tillhör gräddan i Hollywood en anständig inkomst”.

Alexander Karim höll på att spela in ”Gladiator 2” när strejken utlystes, och beskriver tiden därefter som ”förskräcklig”:

– Under mina 30 år i branschen har jag aldrig varit med om sådan stiltje. Nu känns det som att man varit under vatten i några månader och äntligen får komma upp och ta luft, säger han till SVT.

Nya regler för AI

Enligt SAG-AFTRA innebär avtalet högre minimilön för medlemmarna, tar upp royalities för program och serier när de strömmas och plussar på inbetalningar till sjukförsäkringar och pensioner.

Det innehåller också nya regler för användningen av AI, artificiell intelligens, något som varit ett viktigt förhandlingskrav för facket då de oroat sig för att många jobb kan försvinna om det går att ersätta kött och blod med digitala skådespelare, till exempel som statister.

Lång lista på förbud

Strejken har lett till förseningar för flera planerade storfilmer, och har tillsammans med manusförfattarstrejken som pågick under ungefär samma tid förlamat stora delar av film- och tv-branschen under hela sommaren och hösten.

Se turerna kring strejken i Hollywood i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under våren har manusförfattarna i Hollywood strejkat för högre löner och ett bättre skydd mot AI. Det amerikanska skådespelarfacket väntades sedan ansluta sig. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet