Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur känns det att strejka? Vilka är förhoppningarna och vad kan publiken vänta sig nu? Skådespelaren Malin Barr svarar på tre frågor om skådespelarstrejken. Foto: TT

Stellan Skarsgård om strejken i Hollywood: ”Klart vi ska strejka”

Uppdaterad
Publicerad

Strejken i Hollywood påverkar även svenska skådespelare. Bland annat Malin Barr och Stellan Skarsgård sluter upp i solidaritet.

– Det är bra för fan, klart vi ska strejka!, säger Stellan Skarsgård till SVT Kulturnyheterna.

Stellan Skarsgård beskriver strejken som ”väntad”. Han filmade sin sista scen i en amerikansk produktion klockan 20 på torsdagskvällen, kort innan strejken utlystes.

– Det var verkligen på klockan. Det här kommer påverka lanseringen, säger Stellan Skarsgård som har flera internationella projekt på gång.

Strejk i Hollywood 2023

Hur känns det?

– Bra för fan! Klart vi ska strejka! Om vi inte strejkar kommer det bli förfärliga effekter, redan nu så är de digitala möjligheterna att sampla människor förfärliga. Tech-giganterna vill anställa människor för en dag och sedan kunna använda dem i medier, i kända och okända universum, för all framtid. Det måste stoppas. Det handlar om rätten till sitt eget ansikte och till sin egen kropp, säger han till SVT Kulturnyheterna.

Skådespelaren Stellan Skarsgård beskriver strejken som ”väntad”. Foto: Claudio Bresciani /TT

Kritik mot streamingjättar

Stellan Skarsgård är särskilt kritisk mot Apple, Amazon och Netflix:

– De förespråkar gig-ekonomi. Att det ska finnas total frihet att utnyttja människor hur mycket man vill. De som äger bolagen är inte längre filmintresserade, eller intresserade av kvalitet. De är bara intresserade av att tjäna pengar.

Skådespelaren Malin Barr har länge arbetat i USA och är medlem i SAG-AFTRA. Även om hon nu blir arbetslös en tid så ser även hon positivt på strejken.

– Det är stark fokus på solidaritet, säger hon till SVT.

Hon drar också paralleller till coronapandemin:

– Det blir tufft men folk är vana efter covid.

Reality och reruns

Malin Barr hoppas att strejken bidrar till mer kunskap om avtal och rättigheter, samt att makten i tv- och filmindustrin fördelas mer jämnt. Hon poängterar också att villkoren borde förändrats för länge sedan och att de inte matchar dagens streamingindustri.

Publiken tror hon kommer att se effekter inom ett halvår:

– De sista tre månaderna i Los Angeles har det inte skapats mycket nytt, när manusförfattarna varit i strejk, och nu kan ingen skådespela heller. Så det vi kommer se om ett halvår är inte nya grejer utan reality och reruns.

Hör Malin Barr om strejken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet