Foto: TT Bild.

RFSL:s överklagan mot NMR:s tillstånd avslås

Uppdaterad
Publicerad

RFSL överklagande av att NMR fått tillstånd att placera ett bokbord i närheten av förbundets lokaler i Almedalen i Visby avslås av Förvaltningsrätten.

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd från polisen att stå fem timmar om dagen på Södertorg i Visby. Den nazistiska organisationen nekades i år plats på själva Almedalsområdet – men fick däremot tillstånd att hålla sammankomster i närheten.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat ligger på samma plats sedan flera år tillbaka Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheters tillfälliga Almedalslokaler.

”Polisens beslut är en katastrof för vårt demokratiska samhälle. Både som privatpersoner och som rörelse är vi direkt hotade av nazistiska och rasistiska krafter. Att de ges polisskydd för att stå utanför vår dörr och hota oss, är på en helt ny nivå än vad vi sett tidigare” skriver Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL, i ett pressmeddelande.

Avslås av Förvaltningsrätten

Under gårdagen valde RFSL Ungdom att av säkerhetsskäl ställa in sina aktiviteter och närvaro under veckan. RFSL däremot valde att fortsatt vara på plats och överklagade tillstånden som NMR givits av polisen. En överklagan som nu avslås av Förvaltningsrätten.

”Förvaltningsrätten anser inte att det är visat att RFSL har ett större intresse än vad allmänheten i övrigt har av att ordning och säkerhet upprättas under Almedalsveckan”, står det i ett pressmeddelande från polisen Gotland.

JO-anmälningar

På eftermiddagen hade det kommit in närmare 30 anmälningar mot Polisen på Gotland efter att de gett NMR tillstånd att manifestera på Södertorg.

När Kulturnyheterna når RFSL så berättar de att förbundet kommer att överklaga till kammarrätten.

– Men samtidigt räknar vi inte med att det kommer att komma något beslut därifrån innan Almedalsveckan är över, säger Deidre Palacios, vice förbundsordförande på RFSL.

Prideflaggor hissades till stöd för RFSL

Under tisdagen hissades Prideflaggor längs med Visbys ringmur och portar till innerstaden som stöd till RFSL Ungdom. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) fattade beslutet om prideflaggorna efter att flera gotlänningar hört av sig till regionen.

– Det var ett initiativ från boende och verksamma i Visby, för att manifestera Almedalsveckans öppna värden, sa hon till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.