Under morgontimmarna hissade Visby prideflaggan vid Norderport. Foto: Eva Hultstrand/SVT.

Stödet för RFSL Ungdom: Visby hissar prideflaggor längs ringmuren

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin vill med flaggningen ge sitt stöd till RFSL Ungdom som valt att hoppa av Almedalen. Detta efter att nazistiska NMR fått tillstånd att ordna bokbord bredvid RFSL:s lokaler under politikveckan i Visby.

Under tisdagsmorgonen hissades prideflaggor längs med Visby ringmur och portarna in till innerstaden.

– Det var ett initiativ från boende och verksamma i Visby, för att manifestera Almedalsveckans öppna värden, säger Meit Fohlin (S).

Kulturen i Almedalen 2018

Under gårdagen rapporterade Kulturnyheterna att RFSL Ungdom hoppar av Almedalsveckan. Detta på grund av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att ordna bokbord på Södertorg, strax intill de lokaler som RFSL ska använda.

”Helt absurt”

– NMR har under året bedrivit kampanjen ”Krossa homolobbyn”. Det är ett väldigt tydligt budskap, och det är helt absurt att polisen inte verkar se det, sade Frank Berglund, förbundsordförande i RFSL Ungdom, när han förklarade bakgrunden till att de inte kommer till Almedalen.

Fohlin fattade beslutet om prideflaggorna efter att flera gotlänningar hört av sig till regionen.

– Det blir ett sätt att visa vad vi står för, säger Meit Fohlin, orförande för regionstyrelsen på Gotland.

Polisen har förståelse för att ungdomarna kan känna en ”subjektiv oro”. Men polisen känner sig inte oroliga. Är regionen oroliga över situationen?

– Nej, vi har tät kontakt med Polisen. Så Polisens bedömning har vi inga synpunkter på, säger Fohlin.

Polisen uppgav under måndagen för Kulturnyheterna att: ”Vi får inte tycka något om någons åsikter, vi är helt färgblinda i vår tillståndsgivning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet