Vi är svenska fans allihopa?

Fotbollskrocken i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 16 på tisdagseftermiddagen är det dags för avspark i Sankt Petersburg. Sverige möter Schweiz och vid vinst blir det avancemang till kvartsfinal i fotbolls-VM. Samtidigt äger hundratals programpunkter rum på politikerveckan i Almedalen. Men frågan arrangörerna nu ställer sig är: Vad lockar mest, fotboll eller seminarium?

Vid en sökning i programmet listas totalt 172 evenemang efter 16 på tisdagen, varav 44 stycken inställda.

Tror på mindre publik

Bland arrangörerna med programpunkter under fotbollstimmarna finns stiftelsen Forskning & Framsteg som bjuder in till ett seminarium om musikens makt, om musikens roll i integration och om hur vi påverkas av musik. Eva Bergström är marknadschef på Forskning & Framsteg och hon berättar att fotbollskrocken absolut diskuterats.

Kulturen i Almedalen 2018

– Vi tror att det kommer att påverka storleken på publiken. Som tur är har vi bokat en ganska liten lokal, och det kommer att fungera bra även med en mindre publik, menar hon.

Och under politikerveckans första dagar har hon mött människor som inte är särskilt intresserade av fotboll (jo, de finns) men som däremot tycker att musik och makt låter intressant.

– Att ställa in har aldrig varit ett alternativ, konstaterar Eva Bergström.

”Inte bra”

Att ställa in, eller hitta en ny tidpunkt, har inte heller varit uppe på bordet för arrangörerna bakom en entimmessittning om inkluderande scenkonst.

– Våra gäster är av den typen att det inte låter sig göras, berättar Sophia Alexandersson, verksamhetschef för ShareMusic & Performing Arts.

Fast fotbollskrocken har inte heller gått dem förbi.

– Jag har varit utomlands en tid nu men haft mejlkontakter hemåt och där kom det reaktioner som: Oj, detta var ju inte bra.

Den som till äventyrs befinner sig i Visby och är intresserad av både fotboll och inkluderande scenkonst kan möjligen ändå stilla båda sina intressen, hoppas Sophia Alexandersson:

– Vi får väl helt enkelt referera den mest spännande händelseutvecklingen i fotbollen under pågående seminarium.

Överröstad av Kallis?

Tisdagen är Liberalernas dag i Almedalen. Men partiet har väldigt få arrangemang under sena eftermiddagen. En slump eller planerat av partistrategerna på förhand?

– Eftersom få räknade med att vi skulle vinna gruppen så får vi erkänna att det mest slumpat sig så, uppger Liberalernas kommunikationschef Gustav Georgson.

Som i så många andra städer ordnas det under tisdagen storbildsvisningar av matchen på ett flertal platser. En av platserna, Kallbadhuset, ligger inte ens ett stenkast från Almedalen där partiledarna håller tal om kvällarna.

Tur för Jan Björklund som ska hålla tal under kvällen att matchen oavsett eventuell förlängning och straffar med säkerhet är slut innan det är dags att äntra scenen.

– Vi hoppas och tror så klart på seger för Jannes gäng vilket kommer bli en perfekt uppladdning för publiken, siar Georgson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet