Foto: TT Bild.

RFSL Ungdom ställer in i Almedalen – efter NMR:s nya polistillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I år nekades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen plats på Almedalsområdet i Visby. Men i morgon, tisdag, kommer NMR att placera ett bokbord bredvid RFSL:s tillfälliga lokaler på Södertorg. Nu ställer RFSL Ungdom in sin planerade närvaro under Almedalsveckan.

Från och med tisdagen kommer Nordiska motståndsrörelsen att ha ett bokbord på Södertorg i Visby. Där ligger sedan flera år tillbaka Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheters tillfälliga Almedalslokaler. Av säkerhetsskäl väljer nu ungdomsförbundet att ställa in sina aktiviteter och sin närvaro under veckan.

– NMR har under året bedrivit kampanjen ”Krossa homolobbyn”. Det är ett väldigt tydligt budskap, och det är helt absurt att polisen inte verkar se det, säger Frank Berglund, förbundsordförande i RFSL Ungdom.

Kulturen i Almedalen 2018

Men enligt Polisen finns det inte grundlagsstöd för att neka NMR tillstånd.

– Vi får inte tycka något om någons åsikter, vi är helt färgblinda i vår tillståndsgivning, och vi sätter ingen före någon annan, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderingschef vid Polisen.

Nya tillstånd

NMR hade sökt tillstånd att få sätta upp ett tält i stadens hamn men arrangörerna av Almedalsveckan, Region Gotland, valde i år att inte hyra ut mark till nazistorganisationen. Däremot har NMR fått tillstånd av Polisen att hålla torgmöten torsdag-lördag, samt nu alltså även att sätta upp ett bokbord. Obehagliga åsikter måste inte nödvändigtvis vara brottsliga, enligt Polisen.

– Vi kan inte gissa att brott begås på förhand. Hetsar eller ofredar man eller begår ett brott, kommer vi ingripa, säger Elisabeth Anestad.

Polisen: Det är ett stort torg

RFSL:s Frank Berglund ifrågasätter NMR:s val av bokbordsplats. Enligt honom finns det ingen annan aktivitet på Södertorg än just den som bedrivs i RFSL:s lokaler. Även volontären Pernilla Glaser beskriver NMR:s nya placering som strategisk. Huset där RFSL håller till, som till vardags är ett yogacenter, inrymmer under Almedalen flera antirasistiska HBTQ-organisationer.

– Det är en aktivistplattform som har samlat queera nätverk. Det har varit en skydds- och återhämtningsplats. Men nu har de vunnit. NMR jobbar med rädsla, det är deras valuta. Genom detta markerar de att det inte finns några fredade platser, och att de har stöd från dem vars uppgift det varit att skydda oss, alltså Polisen.

Polisen menar dock att det inte finns någon anledning till oro: torget är stort, säger Elisabeth Anestad och fortsätter:

– Vi för en dialog med RFSL och vi har en förståelse för att de kan känna en subjektiv oro. Men vi känner oss inte oroliga, vi kommer att vara på plats med poliser.

Rädsla att bli fotograferade

Frank Berglund på RFSL Ungdom menar dock att Polisens beslut är en inskränkning av HBTQ-personers demokratiska utrymme.

– Det här signalerar att nazisters mötesfrihet är viktigare än HBTQ-personers. Vi ställer in av säkerhetsskäl, men det är också ideologiskt. Vi kan inte gå med på att delta under de här förutsättningarna.

– Vi vet att även om NMR inte misshandlar oss på plats, så kommer de med största sannolikhet att filma och fota oss. Det är en säkerhetsrisk för unga HBTQ-personer att åka till Almedalen, säger Frank Berglund.

RFSL har överklagat Polisens beslut. Överklagan ska nu behandlas av Förvaltningsrätten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet