Rickard Olsson åker inte Vasaloppet för SVT:s räkning i år, efter sju år i spåret som skidande reporter. Foto: SVT/TT

Rickard Olsson petas som Vasaloppsreporter

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju år som SVT:s Vasaloppsreporter i skidspåret petas nu programledaren Rickard Olsson från uppdraget. Upplägget för Vinterstudions bevakning av Vasaloppet ska göras om, enligt programmets producent. ”De vill byta ut mig mot någon hippare, antar jag”, säger en besviken Rickard Olsson till Kulturnyheterna.

Sedan 2009 har Rickard Olsson åkt Vasaloppets nio mil i rollen som SVT:s reporter i spåret under en 12 timmar lång livesändning i SVT Play, och har samtidigt medverkat i Vinterstudion där han intervjuat de han möter under tävlingens gång. Men i år var telefonen tyst, och när programledaren ringde upp redaktionen fick han veta att han inte längre var aktuell för årets sändning.

”SVT har plockat bort mig från Vasaloppet. Å, ja, jag är jätteledsen för det”, skrev Rickard Olsson på Twitter i veckan när en Vasaloppsvolontär frågade om årets upplägg.

– Jag är väldigt ledsen över detta, problemet är inte att man gör om, utan att man inte ens vill berätta varför, säger Rickard Olsson.

–  Vi är ett gäng som gjort det här i sju års tid nu, och det har varit succé. Fotograferna är kontrakterade på nytt, så när SVT säger att de ”vill skruva på formatet” så verkar de vilja byta ut mig mot någon hippare, antar jag.

Rickard Olsson i Vasaloppet 2016. Foto: SVT

Som en Kafka-roman

Programledaren berättar att han flera gånger försökt få svar på varför han inte längre är aktuell för uppdraget, utan resultat.

–  Jag har aldrig haft en så stark tittarkontakt som under de här sju åren, säger Rickard Olsson

– Det kommer fram säkert 10 personer i veckan på gatan och vill prata Vasaloppet, nu får jag säga att jag inte ska åka och kan inte svara på varför. Jag känner mig som Josef K i Kafkas ”Processen”, ingen har ansvar för att informera om detta och ingen vill prata med mig.

Erika Christensson är projektledare för SVT:s Vinterstudion, och delar inte Rickard Olssons beskrivning.

– Jag var i kontakt med Rickard i höstas och berättade att vi ville göra om programmet och just den rollen, och att det innebär att han inte blir den åkande reportern i år, säger Christensson till Kulturnyheterna.

– Vi har aldrig haft som syfte att såra Rickard, men vi anser att vi har haft en dialog om varför, och hoppas att det landar väl. Det är tråkigt om han inte upplever det så.

Så varför byts han ut?

– Vi utvecklar hela tiden programmet och ville ha en annan funktion för reportern i år. Vi vill prövat något nytt, och det är beslutet.

Kan du berätta något om det nya upplägget?

– Det jag kan berätta just nu är att vi kommer att ha en åkande reporter i sändningarna även i år, men jag kan inte säger mer än så ännu.

Får stöd på nätet

I sociala medier har flera privatpersoner uttalat sitt stöd för Rickard Olsson, och på fredagen lanserade Mix Megapols program ”Gry och Anders med vänner”, med Anders Timell och Gry Forsell, en kampanj för att SVT-veteranen ska åka för dem istället.

Under hashtaggen #backarickard har ett hundratal personer hakat på kampanjen, och Rickard Olsson utesluter inte att jobba med ett annat mediehus än SVT.

– Självklart. Jag vill ju åka och prata, tjata och retas med människor!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.