Johan Pehrson (FP), Jan Ericson (M) och Per Westerberg (M) vill inte vara med när Timbuktu får pris. Foto: Riksdagen

Politiker bojkottar Timbuktus prisutdelning

Uppdaterad
Publicerad

I går gjorde riksdagens talman Per Westerberg (M) klart att han inte tänker delta när Timbuktu tar emot Fem-i-tolv-rörelsens pris i riksdagen i morgon. Han får nu sällskap av fler riksdagsledamöter.

– Som talman undviker jag prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, sa Per Westerberg till Svd.

Nu meddelar ytterligare två rikdagsledamöter att de inte tänker närvara vid prisutdelningen i riksdagen i morgon. Moderaten Jan Ericson – som skriver på Twitter att ”Talmannen nobbar prisutdelningen till Timbuktu. Då är vi minst två” –  och Folkpartiets gruppledare i riksdagen Johan Pehrson.

– När jag såg vad det låten handlade om och att det var ett samarbete med den där Kartellen så bestämde jag mig för att inte gå, säger han till Kulturnyheterna.

Varför det?

– Jag tycker det är en obehaglig politisk retorik att sjunga om att dunka folkvalda politiker gula och blå. Det är inte så fräscht, tycker jag, för att inte säga osmakligt.

Hur ser du på den konstnärliga friheten?

– Alla som vill titta på honom (Timbuktu) ska få det, men jag förbehåller mig rätten att låta bli, säger Johan Pehrson.

En debatt om vad man får och inte får sjunga om blossade upp förra veckan när SVT:s musikblogg PSL publicerade Kartellen och Timbuktus låt ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” vars text kan uppfattas som hotfull mot Sverigedemokrater.

I ett inlägg på SVT Debatt skriver Timbuktu i dag att deras låt inte handlar om våld mot SD:s partiledare, utan om vad som hänt med Sverige. Läs debattartikeln här.

Fem-i-tolv-rörelsen är en antirasistisk organisation och Timbuktu prisas för att han ”visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor. Han har även genom konkret handling gjort många värdefulla humanitära insatser över världen”. 

Priset delas ut i morgon i riksdagen av rörelsens ordförande, riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.