Robert Gustafsson spelar huvudrollen i ”Hundraåringen ...”. Foto: TT

Robert Gustafsson: ”Det var en dröm för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Robert Gustafsson kan prisas för rollen i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Den rutinerade skådespelaren Robert Gustafsson har gjort publiksuccé under julhelgerna, med sin huvudroll som Allan Karlsson i bioaktuella ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Nu belönas han med en guldbaggenominering i klassen för Bästa manliga huvudroll.

Guldbaggen

– Det betyder att även en Guldbaggejury har uppmärksammat prestationen man har gjort, så det känns väldigt bra, säger skådespelaren till SVT, och fortsätter:

– Det är väldigt speciellt med film – när man har gått i mål för något halvår sedan, och sen kommer all uppmärksamhet på en gång, som en ketchupeffekt. På teatern får man ju bekräftelsen under tiden. Så där är film lite speciellt.

”Det var en dröm”

Att spela en hundraåring var ett arbete utöver det vanliga för 49-åringen:

– Det var en utmaning som jag inte kunde tacka nej till över huvud taget. Det var en dröm för mig att få jobba med kroppsspråk, utseende, röst och dialekt ... hela paketet. Jag är väldigt förtjust i det.

”Finns en respektlös inställning”

I 50 år har svensk film prisats på Guldbaggegalan. Robert Gustafsson tycker att konstformen är i fin form i landet just nu:

– Svensk film nu är gränsöverskridande, både vad gäller särart och att våga blanda humor med allvar. Om en film ska vara trovärdig och illustrera ett liv, så består ett liv inte bara av sorg eller action och spänning, utan även komik. Och komik är inte bara komik. Den innehåller även allvar och smärta. Jag tycker det finns en mer respektlös och fri inställning nu, till att göra film som är väldigt bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet